Voorlichtingsbijeenkomst Dopingautoriteit: weet wat je te wachten staat!

Geplaatst op 2 september 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Op 1 september vond op Sportcentrum Papendal de eerste voorlichtingsbijeenkomst plaats van de Dopingautoriteit voor de vechtsport. Wedstrijdvechters van alle niveaus kunnen vanaf dit jaar gecontroleerd worden. Het is daarom belangrijk dat zij en hun begeleiders goed weten wat doping is en hoe de controle werkt.

Trainers, ringartsen, officials en andere betrokkenen kregen alle ins en outs te horen van Wendy Schootemeijer van de Dopingautoriteit. Zij vertelde wat voor stoffen als doping worden gezien, hoe controles plaatsvinden, en welke rechten en plichten sporters en begeleiders hebben, mocht er bijvoorbeeld een positieve test uit de bus rollen.

Het was een interactieve sessie met veel ruimte voor vragen uit de zaal. Bijvoorbeeld over hoe wordt bepaald wie gecontroleerd wordt. Hoe lang duurt het voordat de uitslag er is? Er leven ook vragen over het herkennen van veilige en onveilige voedingssupplementen, en het gebruik van medicijnen. Dat zijn dan ook belangrijke aandachtspunten voor sporters die niet per ongeluk een verkeerde stof in het lichaam willen krijgen. Een positieve test kan leiden tot een serieuze schorsing. Bewijs dan maar eens dat je iets per ongeluk binnen kreeg. Dat kan je dus beter voorkomen.

Dankzij het akkoord van de Vechtsportautoriteit met de Dopingautoriteit gaat er structureel op doping gecontroleerd worden in de vechtsport. Het is belangrijk dat iedereen in de vechtsport zich informeert. Dit geldt zeker ook voor de sporters, trainers en begeleiders. Daarom organiseren de VA en de Dopingautoriteit een aantal voorlichtingsbijeenkomsten op verschillende plaatsen in het land. Nieuwe bijeenkomsten worden binnenkort aangekondigd. Hou daarvoor ook onze nieuwsbrief in de gaten.

De Dopingautoriteit heeft ook een e-learning ontwikkeld voor sporters, trainers en andere betrokkenen. Dit zijn korte cursussen met een afsluitende toets. Op zeer toegankelijke wijze leer je alles rondom de dopingregels. Na het doorlopen van een zogeheten ‘e-learningmodule’ ontvang je een certificaat van de Dopingautoriteit. Deelname is gratis.