Over De Vechtsport Autoriteit

Doel

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is een landelijke toezichthouder die tot doel heeft "het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector." De Vechtsportautoriteit richt zich op sport-overstijgende maatregelen, die niet door onafhankelijke bonden en vechtsportorganisaties alleen kunnen worden ingevuld.

De Vechtsportautoriteit is nadrukkelijk geen nieuwe of overkoepelende vechtsportbond, maar houdt toezicht op de kwaliteit van full contact vechtsportorganisaties,  en draagt zorg voor een adequate handhaving daarvan.

De autoriteit werkt samen met full contact vechtsportorganisaties (kickboksen en MMA), de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk zorg voor zelfregulering van de branche.

Aanleiding

De vechtsportsector is organisatorisch versnipperd en de huidige (zelf)regulering blijkt onvoldoende.  

De Vechtsportautoriteit moet daar verandering in aanbrengen. De Vechtsportautoriteit is een vervolg op het werk dat de Stuurgroep Regulering full contact vechtsporten onder leiding van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan de afgelopen jaren heeft verricht.

Deze stuurgroep kwam medio 2014 bijeen nadat enkele vechtsportgala's uit de hand waren gelopen, in een enkel geval zelfs met dodelijke afloop. Er bleek sprake van verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld bij sommige vechtsportevenementen. Daarnaast zijn er nog steeds   kickbokswedstrijden tussen kinderen  zonder deskundige begeleiding.  Er is al jarenlang verdeeldheid in de sector. Het pedagogisch beleid, de kwaliteit en veiligheid zijn daar niet bij gebaat.

Daarom pleit de sector zelf ook voor een centraal orgaan dat regie moet voeren op de belangrijkste onderwerpen. Met het instellen van een Vechtsportautoriteit wordt dat mogelijk.

De Vechtsportautoriteit wordt eigenaar van de kwaliteitsrichtlijnen in de sector, voor vechtsportscholen en evenementen. Zij zet zich met name in voor de veiligheid van de sporters, houdt toezicht op het licentiesysteem voor stakeholders (trainers, juryleden, scheidsrechters, matchmakers, promotors), en is namens de vechtsportsector de primaire spreekbuis richting de overheid.

Fightpassport volgende stap tegen problemen in de ring

Amsterdam, 23 mei 2018   Met een forse dreun tegen een kermisboksbal was het Roël Mannaart, kersverse K1 wereldkamp...

Lees meer

Vertrouwenspunt Sport

  Seksuele intimidatie en misbruik in de sport is helaas een actueel item. Ook in de vechtsportsector vragen wij aandacht...

Lees meer
Meer nieuws
 • De taken

  De taken

  De Vechtsport Autoriteit heeft een 1) toezichthoudende en een 2) communicatieve functie bij de uitvoering van de maatregelen uit het plan van aanpak:

  Lees meer
 • Over De Vechtsport Autoriteit

  Over De Vechtsport Autoriteit

  De Vechtsport Autoriteit positioneert zichzelf in de driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

  Lees meer