Over de Nederlandse Vechtsportautoriteit

Wie zijn wij

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is de toezichthouder voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Daarnaast is het onafhankelijk adviesorgaan voor gemeenten die vragen hebben over deze vechtsporten. De VA is expliciet géén bond en richt zich op sport-overstijgende maatregelen. Zaken die niet door onafhankelijke bonden en vechtsportorganisaties alleen kunnen worden opgepakt. Ook houdt de VA toezicht op de kwaliteit van de vechtsportorganisaties. De VA is geassocieerd lid van NOC*NSF en lid van het Platform Ondernemende Sportaanbieders.

Aanleiding

Begin deze eeuw liepen meerdere vechtsportgala’s uit de hand. Bij sommige evenementen liepen boven- en onderwereld door elkaar heen. Ook vonden wedstrijden tussen kinderen plaats zonder deskundige begeleiding. Dit kwam mede dankzij een versnipperde organisatie in de vechtsport. Er waren veel kleine bonden actief, die waren niet bij machte om veel te veranderen. Eén organisatie moest de regie gaan voeren op de belangrijkste onderwerpen. Daarom werd in 2017 de Nederlandse Vechtsportautoriteit opgericht. Het doel: het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector.

Er werden vijf opdrachten meegegeven:

 1. Eén richtlijn voor de organisatie van full contact vechtsportevenementen die door alle promotors, bonden en gemeenten wordt gehanteerd
 2. Het invoeren van een leeftijdsgrens voor wedstrijddeelname met trappen en stoten naar het hoofd bij de jeugd
 3. Het invoeren van één uniform digitaal wedstrijdboekje ter bevordering van alle full contact vechtsporters
 4. Eén licentiesysteem voor promotors, trainers, coaches, juryleden, scheidsrechters en ringartsen
 5. Het monitoren van de kwaliteit van de vechtsportscholen

De Vechtsportautoriteit voert deze opdrachten uit. Zij ziet erop toe dat de vechtsportsector deze maatregelen goed toepast. Dit gebeurt in samenwerking met de overheid en de vechtsportorganisaties.

Raad van toezicht

De raad van toezicht van de Nederlandse Vechtsportautoriteit houdt toezicht op het bestuur en de ontwikkelingen binnen de sector. De leden komen voort uit de overheid en sportsector. De leden van de raad van toezicht zijn:

 • Jan Loorbach, advocaat, sportbestuurder en voormalig topsporter
 • Tot 1 oktober 2021 was Onno van Veldhuizen, naast burgemeester van Enschede, voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij is teruggetreden en er wordt momenteel gewerkt aan zijn vervanging.

Bestuur 

Het bestuur van de Nederlandse Vechtsportautoriteit bestaat uit onafhankelijke leden die affiniteit en ervaring hebben met openbaar bestuur, toezicht op (vecht)sport, veiligheid en gezondheid. Het bestuur bestaat uit:

 • Herbert Dekkers (voorzitter), manager Omgevingsdienst
 • Peter Kwint, Tweede Kamerlid SP
 • Bas Pijnenburg, orthopedisch chirurg en ringarts
 • Marcel Scholtes, senior onderzoeker ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Diederik van Omme, advocaat
 • Eric Lagendijk, zelfstandig consultant

Het bestuur wordt ondersteund door het bureau van de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Dit voert de dagelijkse werkzaamheden uit. Het bureau wordt geleid door een directeur. Daarnaast heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit een auditteam dat bestaat uit ongeveer 30 onafhankelijke auditors. Zij bezoeken evenementen en sportscholen om toe te zien op de kwaliteit.

Commissies

De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft een aantal commissies met betrokken experts uit verschillende vakgebieden. Zij adviseren het bestuur over zaken die spelen op hun terrein. In deze commissies zitten onder meer voormalig kickboks- en mma-professionals met samen vele honderden partijen achter hun naam. Maar ook trainers die op alle niveau’s sporters hebben begeleid, van kinderen tot wereldsterren. Scheidsrechters die al 40 jaar op events staan. Zeer ervaren promotors die tal van evenementen hebben georganiseerd. Maar ook financieel deskundigen, mensen met verstand van opleidingen, gemeente-ambtenaren en een aantal medisch deskundigen, waaronder ringartsen die actief zijn bij Glory, Enfusion, UFC en tal van lokale evenementen. Ze hebben één ding gemeen: liefde voor de vechtsport. Deze commissies komen zo’n drie keer per jaar bijeen.

De vijf commissies zijn:

 • Evenementen en gala’s
 • Medisch en gezond
 • Kwaliteit en licenties
 • Techniek
 • Communicatie