Over de Nederlandse Vechtsportautoriteit

Wie zijn wij

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna VA) is de landelijke toezichthouder voor het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in Nederland. Daarnaast is het onafhankelijk adviesorgaan voor gemeenten m.b.t. deze vechtsporten. De VA is expliciet geen bond en richt zich op sport-overstijgende maatregelen, die niet door onafhankelijke bonden en vechtsportorganisaties alleen kunnen worden ingevuld. Ook houdt de VA toezicht op de kwaliteit van de vechtsportorganisaties en draagt het zorg voor de handhaving daarvan. De VA is geassocieerd lid van NOC*NSF en lid van het Platform Ondernemende Sportaanbieders.

Aanleiding

Begin deze eeuw liepen meerdere vechtsportgala's uit de hand. Er bleek sprake van verwevenheid tussen onder- en bovenwereld bij sommige evenementen. Ook vonden wedstrijden tussen kinderen plaats zonder deskundige begeleiding. Dit kwam mede dankzij een versnipperde organisatie in de sector. Eén centraal orgaan moest de regie gaan voeren op de belangrijkste onderwerpen. Dat werd in 2017 de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Het doel: het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector.

Er werden vijf opdrachten meegegeven:

 1. Eén richtlijn voor de organisatie van full contact vechtsportevenementen die door alle promotors, bonden en gemeenten wordt gehanteerd
 2. Het invoeren van een leeftijdsgrens voor wedstrijddeelname met trappen en stoten naar het hoofd bij de jeugd
 3. Het invoeren van één uniform digitaal wedstrijdboekje ter bevordering van alle full contact vechtsporters
 4. Eén licentiesysteem voor promotors, trainers, coaches, juryleden, scheidsrechters en ringartsen
 5. Het monitoren van de kwaliteit van de vechtsportscholen (Lancering: eerste helft 2021)

De Vechtsportautoriteit ontwikkelt deze maatregelen en maakt ze concreet. Zij ziet erop toe dat de vechtsportsector deze maatregelen goed toepast. Daarin werkt zij samen met de overheid en de vechtsportorganisaties.

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht van de Nederlandse Vechtsportautoriteit houdt toezicht op het bestuur en de ontwikkelingen binnen de sector. De leden komen voort uit de overheid en sportsector. De leden van de Raad van Toezicht zijn:

 • Onno van Veldhuizen (voorzitter), burgemeester van Enschede
 • Jan Loorbach, advocaat, sportbestuurder en voormalig topsporter

Bestuur 

Het bestuur van de Nederlandse Vechtsportautoriteit bestaat uit onafhankelijke leden die affiniteit en ervaring hebben met openbaar bestuur, toezicht op (vecht)sport, veiligheid en gezondheid. Het bestuur bestaat uit:

 • Herbert Dekkers (voorzitter), manager Omgevingsdienst
 • Peter Kwint, Tweede Kamerlid SP
 • Bas Pijnenburg, orthopedisch chirurg en ringarts
 • Marcel Scholtes, senior onderzoeker ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Diederik van Omme, advocaat
 • Eric Lagendijk, zelfstandig consultant


Het bestuur wordt ondersteund door het bureau van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, dat de dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Dit wordt geleid door een directeur. Daarnaast heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit een auditteam dat bestaat uit ongeveer 30 onafhankelijke auditors.

Commissies

De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft een aantal commissies in het leven geroepen met betrokken experts uit verschillende vakgebieden. Dit zijn onder meer voormalig kickboks- en mma-professionals met samen vele honderden partijen achter hun naam. Maar ook trainers die op alle niveau's sporters hebben begeleid, van kinderen tot wereldsterren. Scheidsrechters die al 40 jaar op events staan, zeer ervaren promotors, maar ook financieel deskundigen, mensen met verstand van opleidingen, en een aantal medisch deskundigen, waaronder ringartsen die actief zijn bij Glory, Enfusion, UFC en tal van lokale evenementen. Ze hebben één ding gemeen: liefde voor de vechtsport. Deze commissies komen zo'n drie keer per jaar bijeen en adviseren het bestuur over zaken die spelen op hun terrein.

De vijf commissies zijn:

 • Evenementen en gala's
 • Medisch en gezond
 • Kwaliteit en licenties
 • Techniek
 • Communicatie

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.