Keurmerk Vechtsportautoriteit

Goede vechtsportscholen zien de rotte appels uit de sector graag verdwijnen. Gemeenten waar vechtsportscholen actief zijn, willen weten wat voor vlees zij in de kuip hebben. De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) heeft een middel bedacht om dit mogelijk te maken: het Keurmerk Vechtsportautoriteit.

Een goed georganiseerde en veilige vechtsport begint bij de vechtsportscholen. Zij dragen de waarden van de vechtsport uit naar een breed publiek. Bovendien trainen zij de kampioenen van morgen. Ze zijn het fundament van de vechtsport. Nu nog mag iedereen zich trainer noemen en les geven. Hang een bokszak op in je schuur en noem jezelf sportschool: daar willen de vechtsportsector en gemeenten van af.

Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen. Het is een initiatief van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, gesteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF Centrum Veilige Sport, en alle sportbonden die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en mma in Nederland. Bij het ontwikkelen ervan zijn ook sportschoolhouders en deskundigen van gemeenten betrokken.

Wat hebben vechtsportscholen er aan?
Goede vechtsportscholen geven op een verantwoorde manier les met deskundige trainers. Ze doen dat in een schone en veilige accommodatie met deugdelijk materiaal. Zij hebben voorzieningen en deskundigheid in huis om eventueel noodzakelijke eerste hulp te verlenen bij blessures. Deze goede vechtsportscholen hebben te maken met een vorm van valse concurrentie. Slechte vechtsportscholen werken vaak met ondeskundige trainers. Ze investeren te weinig in materiaal en in nette huisvesting. Ze hebben te weinig oog voor de gezondheid van sporters. Ze dragen vaak de normen en waarden van de vechtsport niet goed uit. Met het Keurmerk kunnen goede sportscholen aan het publiek en de gemeente laten zien dat zij hun zaken op orde hebben. Vanaf 1 januari 2022 kunnen sportscholen zonder het Keurmerk Vechtsportautoriteit niet langer meedoen aan wedstrijden in Nederland. In onze speciale brochure voor sportscholen lees je hier meer over.

Wat heeft een gemeente er aan?
Voor gemeenten is het belangrijk dat zij kunnen zien welke vechtsportscholen goed zijn, en welke niet deugen. Want met ondermaatse vechtsportscholen doen zij bij voorkeur geen zaken. Het Keurmerk maakt dit duidelijk en zichtbaar. Sportscholen die niet goed genoeg zijn, worden gestimuleerd om de kwaliteit op te schroeven. Als zo’n sportschool ondermaats blijft presteren, kunnen gemeenten deze op den duur uitsluiten van faciliteiten en subsidieprogramma´s. Ook kunnen gemeenten dan op den duur vergunningen weigeren voor eigen evenementen. In onze speciale brochure voor gemeenten lees je hier meer over. Wij adviseren alle gemeenten het Keurmerk Vechtsportautoriteit op te nemen in het lokaal sportbeleid. Hierover gaan wij de gemeenten in de komende maanden voorlichten. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er veilige, gezonde en gereguleerde vechtsportscholen zijn.

Wat heeft het publiek er aan?
Het Keurmerk maakt straks mogelijk om de kwaliteit van vechtsportaanbieders vast te stellen. Dan kunnen niet alleen gemeenten, maar ook vechtsporters, ouders en (potentiële) samenwerkingspartners weten met wie zij te maken hebben. Van sportscholen met een Keurmerk weten ze dat die aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

Wat houdt het in?
Het keurmerk stimuleert vechtsportscholen op een veilige en opvoedkundig verantwoorde wijze te werken. Deelnemende vechtsportscholen doorlopen een online aanmeldprocedure. Daarbij moeten ze onder meer aangeven dat er een opgeleide trainer rondloopt, dat de locatie veilig is, dat er een goede EHBO-voorziening aanwezig is, en hoe de sportschool verzekerd is. De online aanmelding wordt goed gecontroleerd. Het Keurmerk Vechtsportautoriteit richt zich in eerste instantie op vijf thema’s:

1.    Locatie en materialen
2.    Gezondheid
3.    Sporttechnisch kader
4.    Gedragsregels en omgangsnormen
5.    Grensoverschrijdend gedrag: aanpak en sancties

De vereisten voor de aanvraag en de procedure staan in detail beschreven in deze handleiding:


Aanvragen
Sportscholen kunnen het Keurmerk vanaf nu aanvragen. Lees, voor je aan de procedure begint, eerst de handleiding hierboven! Hierin staat welke vragen moeten worden beantwoord. Ook lees je daar welke documenten je bij de hand moet hebben, zoals bijvoorbeeld een trainerlicentie en een kopie van de polis van de aansprakelijkheidsverzekering. Ook staat hier in hoe je de bijdrage in de kosten kunt betalen. Zonder deze betaling kan de aanvraag niet worden afgerond. De aanvraagprocedure duurt ongeveer 45 minuten. Binnen vier weken ontvangt de sportschool de beoordeling van de aanvraag.

Als na aanmelding blijkt dat alles klopt, krijgt de vechtsportschool het Keurmerk Vechtsportscholen, in de vorm van een plakkaat, een raam/deursticker en banners voor de website. Ook worden zij toegevoegd aan het overzicht van vechtsportscholen met het keurmerk op de site van de VA. Vervolgens kunnen de Keurmerkhouders worden bezocht door auditors. Die gaan ter plekke kijken of de praktijk aansluit bij de informatie uit de aanvraag.

Het Keurmerk is twee jaar geldig. Na twee jaar vindt een nieuwe toetsing plaats met het oogmerk het Keurmerk Vechtsportautoriteit te verlengen. Mochten de omstandigheden op een sportschool verslechteren, dan kan het Keurmerk worden ingetrokken.

 

 

Vragen? Mail ons via keurmerk@vechtsportautoriteit.nl. Wil je goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan nu op onze Nieuwsbrief!

 

VA stelt inschrijving Keurmerk Vechtsportautoriteit open

geplaatst op 03-03-2021

Op verzoek van verschillende vechtsportscholen is de aanvraag voor het Keurmerk Vechtsportautoriteit opengesteld.

Manifest Breng Nederland in beweging: heropen de sportsector

geplaatst op 03-03-2021

Kabinet, breng Nederland in beweging en open de hele sportsector zo snel mogelijk.