Het Keurmerk Vechtsportautoriteit komt eraan!

Goede vechtsportscholen zien de rotte appels uit de sector graag verdwijnen. Gemeenten waar vechtsportscholen actief zijn, willen weten wat voor vlees zij in de kuip hebben. De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) heeft een middel bedacht om dit mogelijk te maken: het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Dit wordt begin 2021 gelanceerd.

Een goed georganiseerde en veilige vechtsport begint bij de vechtsportscholen. Zij dragen de waarden van de vechtsport uit naar een breed publiek. Bovendien trainen zij de kampioenen van morgen. Ze zijn het fundament van de vechtsport. Nu nog mag iedereen zich trainer noemen en les geven. Hang een bokszak op in je schuur en noem jezelf sportschool: daar willen de vechtsportsector en gemeenten van af.

Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen. Het is een initiatief van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, gesteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF Centrum Veilige Sport, en alle sportbonden die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en mma in Nederland. Bij het ontwikkelen ervan zijn ook sportschoolhouders en deskundigen van gemeenten betrokken.

Wat hebben vechtsportscholen er aan?
Goede vechtsportscholen geven op een verantwoorde manier les met deskundige trainers. Ze doen dat in een schone en veilige accommodatie met deugdelijk materiaal. Zij hebben voorzieningen en deskundigheid in huis om eventueel noodzakelijke eerste hulp te verlenen bij blessures. Deze goede vechtsportscholen hebben te maken met een vorm van valse concurrentie. Slechte vechtsportscholen werken vaak met ondeskundige trainers. Ze investeren te weinig in materiaal en in nette huisvesting. Ze hebben te weinig oog voor de gezondheid van sporters. Ze dragen vaak de normen en waarden van de vechtsport niet goed uit. Met het Keurmerk kunnen goede sportscholen aan het publiek en de gemeente laten zien dat zij hun zaken op orde hebben. Vanaf 1 januari 2022 kunnen sportscholen zonder het Keurmerk Vechtsportautoriteit niet langer meedoen aan wedstrijden in Nederland. In onze speciale brochure voor sportscholen lees je hier meer over.

Wat heeft een gemeente er aan?
Voor gemeenten is het belangrijk dat zij kunnen zien welke vechtsportscholen goed zijn, en welke niet deugen. Want met ondermaatse vechtsportscholen doen zij bij voorkeur geen zaken. Het Keurmerk maakt dit duidelijk en zichtbaar. Sportscholen die niet goed genoeg zijn, worden gestimuleerd om de kwaliteit op te schroeven. Als zo’n sportschool ondermaats blijft presteren, kunnen gemeenten deze uitsluiten van faciliteiten en subsidieprogramma´s. Ook kunnen gemeenten dan vergunningen weigeren voor eigen evenementen. In onze speciale brochure voor gemeenten lees je hier meer over.

Wat heeft het publiek er aan?
Het Keurmerk maakt straks mogelijk om de kwaliteit van vechtsportaanbieders vast te stellen. Dan kunnen niet alleen gemeenten, maar ook vechtsporters, ouders en (potentiële) samenwerkingspartners weten met wie zij te maken hebben. Van sportscholen met een Keurmerk weten ze dat die aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

Wat houdt het in?
Het keurmerk stimuleert vechtsportscholen op een veilige en opvoedkundig verantwoorde wijze te werken. Deelnemende vechtsportscholen doorlopen een online aanmeldprocedure. Daarbij moeten ze onder meer aangeven dat er een opgeleide trainer rondloopt, dat de locatie veilig is, dat er een goede EHBO-voorziening aanwezig is, en hoe de sportschool verzekerd is. De online aanmelding wordt goed gecontroleerd. Het Keurmerk Vechtsportautoriteit richt zich in eerste instantie op vijf thema’s:

1.    Locatie en materialen
2.    Gezondheid
3.    Sporttechnisch kader
4.    Gedragsregels en omgangsnormen
5.    Grensoverschrijdend gedrag: aanpak en sancties

Als na aanmelding blijkt dat alles klopt, krijgt de vechtsportschool het Keurmerk Vechtsportscholen, in de vorm van een plakkaat, een raam/deursticker en banners voor de website. Ook worden zij toegevoegd aan het overzicht van vechtsportscholen met het keurmerk op de site van de VA. Vervolgens kunnen de Keurmerkhouders worden bezocht door auditors. Die gaan ter plekke kijken of de praktijk aansluit bij de informatie uit de aanvraag.

Begin 2021 wordt het systeem gelanceerd. Vanaf dat moment hebben vechtsportscholen die meedoen aan wedstrijden tot 1 januari 2022 om het Keurmerk Vechtsportautoriteit te verwerven. Het Keurmerk is twee jaar geldig. Na twee jaar vindt een nieuwe toetsing plaats met het oogmerk het Keurmerk Vechtsportautoriteit te verlengen. Mochten de omstandigheden op een sportschool verslechteren, dan kan het Keurmerk worden ingetrokken.

Wij adviseren alle gemeenten het Keurmerk Vechtsportautoriteit op te nemen in het lokaal sportbeleid. Hierover gaan wij de gemeenten in de komende maanden voorlichten. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er veilige, gezonde en gereguleerde vechtsportscholen zijn.

Wil je goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan nu op onze Nieuwsbrief!
 

 

 

Maak kennis met… Soeresh Bhatoe

geplaatst op 24-11-2020

In deze rubriek laten we jullie kennismaken met leden van de commissies die de VA adviseren.

Profiel VA: impact op de vechtsport en gemeenten

geplaatst op 24-11-2020

De website Allesoversport.nl publiceerde een uitgebreid profiel van de VA.