Het Keurmerk Vechtsportautoriteit komt eraan!

Goede vechtsportscholen zien de rotte appels uit de sector graag verdwijnen. Gemeenten waar vechtsportscholen actief zijn, willen weten wat voor vlees zij in de kuip hebben. De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) heeft een middel bedacht om dit mogelijk te maken: het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Dit wordt naar verwachting begin 2021 gelanceerd.

LET OP: Deze pagina is gepubliceerd vóór de coronacrisis en nog niet aangepast aan de nieuwe omstandigheden.

Een goed georganiseerde en veilige vechtsport begint bij de vechtsportscholen. Zij dragen de waarden van de vechtsport uit naar een breed publiek. Bovendien trainen zij de kampioenen van morgen. Ze zijn het fundament van de vechtsport. Nu nog mag iedereen zich trainer noemen en les geven. Hang een bokszak op in je schuur en noem jezelf sportschool: daar willen de vechtsportsector en gemeenten van af.

Daarom is het Keurmerk Vechtsportautoriteit in het leven geroepen. Het is een initiatief van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, gesteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF Centrum Veilige Sport, en alle sportbonden die zich bezighouden met kickboksen, Thaiboksen en MMA in Nederland. Bij het ontwikkelen ervan zijn ook sportschoolhouders en deskundigen van gemeenten betrokken.

 

Wat hebben vechtsportscholen er aan?
Goede vechtsportscholen geven op een verantwoorde manier les. Ze doen dat in een schone en veilige accommodatie met deugdelijk materiaal. Zij hebben voorzieningen in huis voor het geval er iets mis gaat. Ze weten wat ze dan moeten doen. Deze goede vechtsportscholen hebben te maken met een vorm van valse concurrentie. Slechte vechtsportscholen werken vaak met ondeskundige trainers. Ze investeren te weinig in materiaal en in nette huisvesting. Ze hebben te weinig oog voor de gezondheid van sporters. Ze dragen vaak de normen en waarden van de vechtsport niet goed uit. Met het Keurmerk kunnen goede sportscholen aan het publiek en de gemeente laten zien dat zij hun zaken wél op orde hebben. Vanaf 1 januari 2022 kunnen sportscholen zonder het Keurmerk Vechtsportautoriteit niet langer meedoen aan wedstrijden in Nederland. Zij worden uitgesloten van evenementen. Sporters die wedstrijden willen vechten, zijn dan gedwongen zich aan te sluiten bij een sportschool met een Keurmerk.

Wat heeft een gemeente er aan?
Voor gemeenten is het belangrijk dat zij kunnen zien welke vechtsportscholen goed zijn, en welke niet deugen. Want met ondermaatse vechtsportscholen doen zij bij voorkeur geen zaken. Daar werk je als gemeente liever niet mee samen. Het Keurmerk maakt dit duidelijk en zichtbaar. Het geeft gemeenten een middel om sportscholen die niet goed genoeg zijn, te dwingen om de kwaliteit op te schroeven naar een goed niveau. Als zo’n slechte sportschool ondermaats blijft presteren, kunnen gemeenten deze clubs uitsluiten van faciliteiten en subsidieprogramma´s. Ook kunnen zij dan vergunningen weigeren voor eigen evenementen.

Wat heeft het publiek er aan?
Het Keurmerk maakt straks mogelijk om de kwaliteit van vechtsportaanbieders vast te stellen. Dan kunnen niet alleen gemeenten, maar ook vechtsporters, ouders en (potentiële) samenwerkingspartners weten met wie zij te maken hebben. Van sportscholen met een Keurmerk weten ze dat die aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

Wat houdt het in?
Het keurmerk stimuleert vechtsportscholen op een veilige en opvoedkundig verantwoorde wijze te werken. Deelnemende vechtsportscholen doorlopen een online aanmeldprocedure. Daarbij moeten ze onder meer aangeven dat er een opgeleide trainer rondloopt, dat de locatie veilig is, dat er een goede EHBO-voorziening aanwezig is, en hoe de sportschool verzekerd is. De online aanmelding wordt goed gecontroleerd. Vervolgens kunnen ze worden bezocht door auditors. Die gaan ter plekke een extra controle uitvoeren.

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit richt zich in eerste instantie op vijf thema’s:

1.    Locatie en materialen
2.    Gezondheid
3.    Sporttechnisch kader
4.    Gedragsregels en omgangsnormen
5.    Grensoverschrijdend gedrag: aanpak en sancties

Als na aanmelding blijkt dat alles klopt, krijgt de vechtsportschool het Keurmerk Vechtsportscholen, in de vorm van een elektronisch bewijs, een oorkonde, een plakkaat, een deursticker en banners voor de website. Ook worden zij toegevoegd aan het overzicht van vechtsportscholen met het keurmerk op de site van de VA.

Begin 2021 wordt het systeem gelanceerd. Vanaf dat moment hebben vechtsportscholen die meedoen aan wedstrijden tot 1 januari 2022 om het Keurmerk Vechtsportscholen te verwerven. Na twee jaar vindt een nieuwe toetsing plaats met het oogmerk het Keurmerk Vechtsportautoriteit te verlengen. Mochten de omstandigheden op een sportschool verslechteren, dan kan het Keurmerk worden ingetrokken.

Wij adviseren alle gemeenten het Keurmerk Vechtsportautoriteit op te nemen in het lokaal sportbeleid. Hierover gaan wij de gemeenten in de komende maanden voorlichten. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er veilige, gezonde en gereguleerde vechtsportscholen zijn.

Wil je goed op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Abonneer je dan nu op onze Nieuwsbrief!
 

 

Ontwikkelingen coronaprotocollen vechtsport

Eindelijk perspectief voor de vechtsportscholen: opening 1 september werd opening 1 juli. Maar dat is niet de enige verandering

Opening sportscholen naar 1 juli: eindelijk weer perspectief

De VA is blij dat de regering heeft geluisterd naar de argumenten om de sportscholen eerder te heropenen.