Topsportlocaties voor de vechtsport: zo zit het nu

Geplaatst op 9 december 2020
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De coronapandemie hindert helaas de sport op alle niveaus. Gelukkig kan voor topsporters soms een uitzondering worden gemaakt. Maar de mogelijkheden zijn wel beperkt. Wij merkten dat er onduidelijkheid was hierover en leggen graag uit hoe het zit.  

Toen niet alleen wedstrijden, maar ook trainingen met corona-maatregelen te maken kregen, kwam de (vecht)sport grotendeels op z’n gat te liggen. De regering wilde voor topsporters een uitzondering maken. Dit ging echter alleen over topsporters die bij grote sportbonden waren aangesloten. Olympische sporten die lid waren van NOC*NSF. Zij zouden op aangewezen topsportlocaties toch ´gewoon´ mogen trainen. Per sport zouden één of twee locaties in Nederland worden aangewezen. De niet aangesloten sporten dreigden helemaal buiten de boot te vallen. Topvechtsporters zouden maandenlang niet meer met contact mogen trainen.

De Vechtsportautoriteit vond dit erg onwenselijk. De VA begon een actieve lobby bij de sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voor het belang van de vechtsport. Wij hebben erop aangedrongen om ook vechtsporters mee te nemen in het topsportbeleid. Daarbij hebben wij gewezen op de belangrijke positie die Nederland heeft in de vechtsportwereld, en op het belang om het hoge niveau van onze sporters vast te houden.

Uiteindelijk heeft de VA de beleidsmakers overtuigd. De vechtsport werd meegenomen in het topsportlocatiebeleid. De wereldtop kon zich aanmelden bij NOC*NSF. De definitie die NOC*NSF gebruikte was: sporters in de top 8 van UFC, Bellator, Glory, en OneFC.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de vechtsporten ook één of twee topsportlocaties mochten hebben in Nederland. Weer begon de VA een lobby: met één of twee locaties zou het voor veel sporters heel lastig worden. De vechtsport heeft geen nationaal sportcentrum Papendal of Thialf, zoals het atletiek en schaatsen. Moesten de toppers bij een concurrent gaan trainen? Weer lukte het om de beleidsmakers te overtuigen. De vechtsport mocht meer dan twee locaties aanvragen. Daarvoor stelde NOC*NSF wel een deadline vast: 20 oktober.

De VA bracht 13 oktober naar buiten dat vechtsportscholen waar wereldtoppers trainden een aanvraag konden doen. NOC*NSF gaat over de officiële beoordeling en toekenning van de topsportlocaties. Een aantal sportscholen maakte hier gebruik van. Zij kregen de status toegewezen. Dit leidde ertoe dat de vechtsport, na het betaald voetbal, de sportsector werd met de meeste topsportlocaties in Nederland. NOC*NSF heeft inmiddels aangegeven, gezien de vele erkende locaties vanuit onze vechtsporten, (voorlopig) geen nieuwe locaties meer te kunnen erkennen.

De VA is blij dat de lobby ertoe leidde dat er zoveel topsportlocaties werden aangewezen. Zonder deze inzet hadden de topsporters nu alleen zonder contact kunnen trainen, of illegaal en met de gordijnen dicht. Dat de vechtsport toch is meegenomen in het beleid voor topsporters, is een mooie erkenning van de maatschappelijke betekenis en positie van onze sporten, die zo lang in een verdomhoek zaten.

De topsportlocaties mogen worden gebruikt voor contacttrainingen door de topsporters voor wie de aanvraag is ingediend. De sportscholen met erkenning mogen de status niet gebruiken om zonder overleg sporters uit andere sportscholen te laten meetrainen.

Wij vertrouwen erop dat iedereen op verantwoorde wijze omgaat met de uitzonderingspositie die de VA heeft kunnen afdwingen. Dit is ook van belang om de goodwill in stand te houden die we als sector inmiddels hebben gekweekt bij de sportkoepel en het ministerie van VWS.

 

(Foto van cottonbro via Pexels)