Protocol hervatting vechtsporten gelanceerd

Geplaatst op 24 april 2020
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

LET OP: De informatie in dit bericht van 24 april is deels achterhaald door recentere ontwikkelingen. Kijk voor het laatste nieuws hier.

 

De VA heeft met sportschoolhouders en in overleg met sportkoepel NOC*NSF een protocol ontwikkeld voor de geleidelijke hervatting van activiteiten in de vechtsport. Vanaf 29 april mogen kinderen en jongeren van de regering weer georganiseerd buiten gaan sporten. Ook topsporters kunnen snel hun trainingen hervatten, hoewel hiervoor de kaders nog niet volledig helder zijn.

Na een wekenlang verbod op vrijwel alle activiteiten, ingegeven door de coronacrisis, heeft de regering deze week ruimte geboden om het sporten te hervatten, te beginnen met kinderen en jongeren. Zij mogen buiten en georganiseerd weer gaan trainen. De eerste groep hoeft daarbij de anderhalvemeterregel niet in acht te nemen, de tweede groep wel. Wedstrijden blijven nog wel uitgesloten, voor alle categorieën.

Het weer beginnen met sporten moet binnen strakke kaders gebeuren. Dit is om kans op verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. De regering heeft verschillende sectoren gevraagd zelf na te denken over het weer stapsgewijs opstarten. Voor de sportsector kijkt het vooral naar sportkoepel NOC*NSF, waar de VA geassocieerd lid van is. NOC*NSF vroeg de VA om voor de vechtsport een protocol te ontwikkelen. De VA heeft dit gedaan onder de voorwaarden van het RIVM en in nauwe samenspraak met gerenommeerde sportschoolhouders. Zij dachten natuurlijk al vanaf dag één al na over de mogelijkheden om op verantwoorde wijze weer te beginnen. In tientallen mailtjes leverde de sector tal van ideeën aan. In een online meeting met twaalf van de meest ervaren en gerespecteerde sportschoolhouders is het definitieve protocol tot stand gekomen.

Ook topsporters krijgen snel meer ruimte om hun trainingen te hervatten. De voorwaarden hiervoor moeten echter nog worden verduidelijkt door NOC*NSF, vooral met betrekking tot de locaties. De eerste kaders staan echter al wel in het protocol. Ook wordt al vooruitgekeken naar het op termijn weer binnen gaan trainen.

Het resultaat is het Protocol hervatting vechtsporten. Hierin staat wat je als sportschool moet en kunt doen om op veilige wijze het sporten weer mogelijk te maken. Dit is een ‘levend document’ dat zal worden aangepast als maatregelen worden versoepeld of aangescherpt, of als nieuwe inzichten ontstaan op grond van praktijkervaringen.

Let op! De regering heeft bepaald dat lokaal beleid leidend is. Sportschoolhouders moeten daarom te allen tijde overleggen met hun gemeente, als het gaat om de hervatting van trainingen. Gebruik dit protocol in het contact met de gemeente, maar respecteer dat het laatste woord wel bij hen ligt.

Onder de Nederlandse jeugd is kickboksen een van de snelst groeiende sporten. De meerderheid van de wedstrijdvechters in Nederland is minderjarig en valt dus in de categorieën die komende week weer mogen beginnen met trainen.

Lees hier het Protocol hervatting vechtsporten: [Document is verouderd, en daarom verwijderd]