Platform Ondernemende Sportaanbieders geeft ook vechtsportscholen een stem

Geplaatst op 24 juni 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Om ondernemende sportaanbieders een duidelijke stem te geven is in 2019 het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) bedacht. Het POS vertegenwoordigt onder meer fitnesscentra, klimhallen, dansscholen, maneges en vechtsportschoolhouders. Afgelopen week is de organisatie officieel opgericht en als stichting ingeschreven. Een belangrijke stap in het jonge leven van het platform, waar ook de VA bij is aangesloten.

Als het om sport gaat, wordt in Nederland van oudsher gekeken naar de traditionele sportverenigingen met leden. Zij zijn verenigd in sportbonden als de KNVB en de KNLTB en aangesloten bij NOC*NSF. De VA is geassocieerd lid van deze belangrijke sportkoepel. Maar in 2021 sport meer dan de helft van de Nederlanders (ook) op een andere wijze. Ze hebben een abonnement bij een fitnesscentrum, een rittenkaart bij een kickboksschool, betalen per rondje golf of schrijven zich in voor een Mud Run. Ondernemers die deze sporten aanbieden, werden weinig gehoord in politieke en maatschappelijke discussies.

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders is opgericht om hier verandering in te brengen. Sinds 2019 hebben 16 branches zich aangesloten, die ruim zesduizend sportaanbieders vertegenwoordigen, waar ruim 8 miljoen mensen sporten. Afgelopen maanden vertegenwoordigde het POS de sportaanbieders in politiek Den Haag. Zo kwam het met de minister aan tafel om te pleiten voor snellere heropening van de sport. Grondgedachte: in de coronatijd is sport geen onderdeel van het probleem, maar van de oplossing. Ook kwesties rond de steunmaatregelen voor sportondernemers werden door het POS onder de aandacht van Kamer en kabinet gebracht.

Annelies Pleyte, directeur Sport van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, feliciteert het POS met de formele oprichting. “Goed dat het POS nu officieel bestaat. Wij zien al langer dat de ondernemende sport een belangrijke rol heeft in het totale sportaanbod in Nederland.”

Gerard Dielissen, directeur NOC*NSF, reageerde ook positief: “Sportondernemers zijn een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse sportinfrastructuur. Vanuit NOC*NSF kijken we uit naar een verdere intensivering van de samenwerking met het POS.”

Initiatiefnemers Haike Blaauw (FNRS), Lodewijk Klootwijk (NVG) en Patrick Rijnbeek (NLActief) nemen plaats in het bestuur van het POS.

De VA is nu dus zowel lid van NOC*NSF als van het POS om de belangen van de vechtsportsector te behartigen.