Ontwikkelingen coronaprotocollen vechtsport

Geplaatst op 29 mei 2020
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

LET OP: De informatie in dit bericht van 29 mei is deels achterhaald door recentere ontwikkelingen. Kijk voor het laatste nieuws hier.

Na weken van onzekerheid bood de regering deze week eindelijk perspectief voor de vechtsportscholen: opening op 1 september werd opening op 1 juli. Maar dat is niet de enige verandering die werd aangekondigd. Dit zijn de belangrijkste nieuwe stappen op de routekaart naar normalisering.

Jongeren
Kinderen tot 12 jaar mocht buiten al trainen met contact. Vanaf 1 juni mogen ook de jongeren van 12 tot en met 18 jaar buiten weer trainen met contactvormen. Zij hoeven dus niet langer de anderhalvemeterregel in acht te nemen tijdens de training. Aangezien meer dan de helft van de Nederlandse wedstrijdvechtsporters minderjarig is, betekent dit een zeer positieve ontwikkeling voor onze sporten.

Vechtsportscholen open
Als de gunstige trend van afgelopen weken stand houdt – minder coronabesmettingen, minder ziekenhuisopnames – mogen de vechtsportscholen 1 juli weer open. Dit geldt voor alle leeftijdscategorieën. Uiteraard gebeurt dit wel onder voorwaarden. De VA staat in nauw contact met NOC*NSF en de politiek om deze voorwaarden volledig helder te krijgen. Het algemeen binnensportprotocol dat al in ontwikkeling is, zal in samenspraak met een afvaardiging van de vechtsportschoolhouders ‘sportspecifiek’ worden gemaakt. Dit sportspecifieke protocol voor onze vechtsporten zal de VA via NOC*NSF laten toetsen aan de eisen van het RIVM. Als dit is goedgekeurd, zal de VA het verspreiden, zodat alle vechtsportscholen gebruik kunnen maken van dit protocol. De verwachting is dat de VA volgende week een sessie met gerenommeerde sportschoolhouders kan beleggen.

Wedstrijden
Het is de planning dat vanaf 1 september onder voorwaarden weer wedstrijden kunnen plaatsvinden. Dit zal vooralsnog zonder publiek zijn. Nu nog richten we de meeste energie op de sportscholen. In de volgende fase zal echter gekeken worden naar de wedstrijden. De VA wil in samenspraak met gerenommeerde promotors uit de vechtsportsector hetzelfde proces doorlopen als met de sportschoolhouders. Zij worden dus nauw betrokken bij het opstellen van een sportspecifiek evenementenprotocol, binnen de kaders van NOC*NSF en het RIVM. Zodra hier meer duidelijk over is zullen wij dit uiteraard tijdig communiceren.

Grote MAAR
De ontwikkelingen van deze week bieden zicht op overleving voor de vechtsportscholen. Heel veel sporters zijn blij dat we stappen vooruit zetten. De premier voegde aan de voornemens echter een grote ´MAAR´ toe: dit alles kan alleen doorgaan als we ons met z´n allen goed aan de afspraken blijven houden. Als het aantal corona-besmettingen weer gaat stijgen, bijvoorbeeld door nonchalant gedrag, kunnen alle toezeggingen weer ingetrokken worden. Daarom onderstrepen wij letterlijk en figuurlijk: blijf zo gedisciplineerd als iedereen de afgelopen tijd is geweest.

Complimenten
De Vechtsportautoriteit is blij met de tot nu toe behaalde resultaten van de intensieve lobby voor de vechtsportscholen die afgelopen weken samen met tal van partners is gevoerd. Het geduld, de discipline en de constructieve houding van de hele sector verdient een compliment. Laten we ons in dezelfde geest op een positieve manier en met dezelfde strijdbaarheid blijven inzetten om de sector zo gezond mogelijk uit deze crisis te loodsen.