‘Hier wordt de toekomst van de vechtsport vormgegeven’

Geplaatst op 16 september 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sportcentrum Papendal is misschien wel hét huis van de Nederlandse sport. Heel logisch dat het gesprek over de toekomst van de vechtsport juist hier plaatsvindt.

Op 20 oktober wordt op Papendal een groot VA-congres gehouden. Het thema is: De Volgende Ronde. Iedereen die wil meepraten, is van harte welkom. De aanmeldingen stromen inmiddels binnen. Sporters, sportschoolhouders, officials, promotors, vertegenwoordigers van het ministerie en van de grote gemeenten, sportbestuurders en een aantal iconen van de vechtsport komen meepraten. Hoe moet de sport worden georganiseerd? Hoe krijgen we nieuw publiek naar de evenementen? Bewaken we de kwaliteit van de sportscholen goed genoeg? Moet er landelijk topsportbeleid worden ontwikkeld, en zo ja: door wie dan?

NOC*NSF
Deze en tal van andere vragen komen op het congres aan de orde. Een van de sprekers is Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Vanuit deze functie heeft zij contact met alle sportbonden van Nederland. Zij overziet het hele sportlandschap. Zij kent ook de VA goed, en de unieke positie van de vechtsport, die op andere wijze is georganiseerd dan andere sporten. Tot nu toe is er niet één overkoepelende vechtsportbond direct lid van NOC*NSF. Daardoor loopt de sport ondersteuning en financiering mis. Daar staat onafhankelijkheid tegenover. De Vechtsportautoriteit is geassocieerd lid van NOC*NSF. De VA pakt een aantal taken op die te zwaar zijn voor de bonden, zoals het beheer van het Fightpassport en de dopingbestrijding. Werkt dit huidige model goed, of kan het beter? Dit zal ongetwijfeld een van de boeiendste gesprekken worden.

Dopingautoriteit
Een grote stap die momenteel gemaakt wordt, is de invoering van structurele dopingcontrole in de vechtsport. Elke sporter heeft recht op een eerlijke wedstrijd. Vals spelen moet worden bestreden. Doping in de vechtsport brengt ook een uniek gevaar met zich mee: het vergroot de gezondheidsrisico’s van de tegenstander. Als een hoogspringer doping gebruikt, heeft dat voor de gezondheid van de tegenstander geen gevolgen. Als een vechtsporter doping gebruikt en iemand harder op het hoofd kan slaan, kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Over de manier waarop in de vechtsport doping voortaan wordt bestreden, worden we bijgepraat door de nieuwe voorzitter van de Dopingautoriteit, Vincent Egbers.

Iconen
Onder de aanwezigen is een aantal gekende iconen die de vechtsport in Nederland eigenlijk van de grond af hebben opgebouwd. Zij hebben op meerdere continenten gezien hoe het wel en hoe het niet moet, als je de sport wil laten bloeien. We kijken enorm uit naar hun inbreng in de gesprekken. Daarnaast laten we met trots ook jongere iconen aan het woord. Gastpresentator Leon Verdonschot, bekend als biograaf van Rico Verhoeven, interviewt meervoudig wereldkampioen K1 Remy Bonjasky. The Flying Gentleman, tegenwoordig ook sportschoolhouder, geeft zijn visie op het huidige vechtsportklimaat en vertelt waar het volgens hem heen moet.

Meepraten
Het congres is dé gelegenheid voor iedereen met een hart voor de vechtsport om mee te praten over het beleid voor de komende jaren. Er zijn namelijk niet alleen toespraken en interviews. We gaan ook allemaal in werkgroepen doorpraten over de verschillende onderwerpen. Hier worden ideeën bepleit en bestreden, discussies geopend en beslecht.

De inschrijving voor het congres is inmiddels gesloten, maar de bijeenkomst is wel via een livestream te volgen.