Keurmerk: kritische vragen beantwoord

Geplaatst op 1 september 2022
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Vanaf 1 september is het voor vechtsportscholen verplicht om het Keurmerk Vechtsportautoriteit te hebben als ze willen meedoen aan wedstrijden. De meeste sportscholen die regelmatig meedoen aan wedstrijden hebben het inmiddels geregeld. Maar een aantal sportscholen nog niet. Sommigen hebben kritische vragen over het keurmerk. Die beantwoorden wij graag.

Waarom een Keurmerk?

De vraag naar een kwaliteitskeurmerk kwam vanuit de vechtsportsector zelf. In 2017 werd bekendgemaakt dat er een keurmerk zou komen. In 2019 heeft de VA alle vechtsportscholen die aan wedstrijden deelnemen gevraagd om mee te denken. We hebben in een enquête gevraagd wat zij belangrijk vonden voor het keurmerk. Daarnaast zijn diverse ervaren vechtsportschoolhouders betrokken bij de ontwikkeling van het keurmerk.

Waarom verplicht?

Ondeskundige trainers, onveilig materiaal en gevaarlijke sportlocaties schaden de reputatie en dus het belang van de hele vechtsportsector. De ongelukken die ondermaatse aanbieders veroorzaken, stralen af op alle vechtsportscholen. De VA en de bonden hebben gezegd: we gaan het keurmerk verplichten, want het weren van rotte appels is in ieders belang.

Andere sporten hebben toch ook geen keurmerk?

Binnen alle serieuze sporten worden eisen gesteld. De meeste andere sporten in Nederland zijn georganiseerd door één bond, die weer lid is van sportkoepel NOC*NSF. Deze bonden, zoals de KNVB of de Boksbond, stellen allemaal minimale eisen voor het oprichten van een vereniging of sportschool. De vechtsport is anders georganiseerd en heeft deze minimale eisen in de vorm van een keurmerk gegoten.

Doen de meeste sportscholen niet mee?

We zien mensen op sociale media zeggen dat er 2000 sportscholen zijn, en maar 250 een Keurmerk hebben. Het Keurmerk richt zich in eerste instantie op sportscholen die meedoen aan wedstrijden. Dat zijn er veel minder. Voor de coronaperiode deden zo’n 450 Nederlandse sportscholen wel eens mee aan wedstrijden. Van hen hebben 350 het Keurmerk binnen, of zitten in de aanvraagprocedure. Een aantal van de eerder genoemde 450 ging in de coronatijd failliet en zal het keurmerk dus niet aanvragen. Sommige sportscholen doen pas later in het jaar aan wedstrijden mee, en willen het keurmerk daarom later aanvragen. Dat is geen probleem.

Is er wel draagvlak voor?

Er is in 2021 onderzoek gedaan onder vechtsportschoolhouders middels een representatieve enquête. Alle sportschoolhouders die regelmatig deelnemen aan wedstrijden werden uitgenodigd om hem in te vullen. Het Keurmerk is volgens 85,3% een positieve ontwikkeling, 13,3% heeft hierover geen mening en 1,3% vindt het een negatieve ontwikkeling. Ja, er is dus een behoorlijk groot draagvlak voor het keurmerk.

Zijn de eisen aan trainers niet te hoog?

De eisen aan trainers zijn opgesteld in overleg met sportschoolhouders en sportkoepel NOC*NSF. Wat gevraagd wordt is een trainersdiploma volgens de normen van de Academie voor Sportkader. Dat kan een diploma zijn van de FOG of van de SKMO. Maar voor mma-trainers kan dat ook een erkend diploma van een andere vechtsport zijn, die relevant is voor mma-trainingen. Heb je geen erkend diploma? Dan kan je in aanmerking komen voor een vrijstelling.

Vrijstelling? Voor wie dan?

Onze vechtsporten zijn opgebouwd door een aantal pioniers. Zij brachten de vechtsport naar Nederland, en brachten Nederland naar de wereldtop. Hen vragen wij niet om een cursus te volgen. Deze pioniers kunnen vrijstelling aanvragen op grond van ‘eerder verworven competenties’, zoals dat in opleidingstermen heet.

Is mijn ervaring niet genoeg?

Alleen ervaring als wedstrijdvechter of trainer is niet genoeg. Ervaring betekent nog niet dat je les kunt geven. Daarom volgen we de normen van de Academie voor Sportkader: ervaring plus een diploma die aantoont dat je weet hoe je les moet geven, zoals een ALO, Sport & bewegen of een soortgelijke opleiding.

Wel veel ervaring maar geen diploma, en nu?

Speciaal voor ervaren trainers zonder diploma hebben de SKMO en de FOG een verkorte cursus ontwikkeld. Neem contact op met deze organisaties als je hier meer over wil weten.

En jullie zeker je zakken vullen?

De aanvraag van het Keurmerk kost 100 euro. Dit is een kleine bijdrage in de kosten die de VA maakt. De werkelijke kosten zijn veel hoger. De VA verdient geen cent aan het Keurmerk. Het werk van de VA wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

En die cursussen dan?

De trainerscursussen worden gegeven door twee onafhankelijke organisaties: de SKMO en de FOG. Zij gaan zelf over de tarieven die zij hanteren. De VA krijgt geen cent van deze organisaties. Als iemand zelf een trainersopleiding wil beginnen die goedkoper is, en ook de normen van NOC*NSF hanteert, dan zullen wij die ook erkennen. Dan zullen wij daar voortaan ook naar doorverwijzen, zonder daar een cent voor te vragen.

Wat als ik de kosten toch te hoog vind?

Er zijn gemeenten, zoals Den Haag, die de kosten van de Keurmerk-aanvraag vergoeden. Er zijn ook gemeenten die de opleidingen vergoeden. Zij zien het als investering in de kwaliteit van het sportaanbod. Als de kosten een drempel zijn, kan een sportschool contact opnemen met de afdeling Sport van de eigen gemeente en vragen of ondersteuning mogelijk is.

1 september, is dat niet te snel? 

Om in Nederland te kunnen vechten, moet een bond de wedstrijd kunnen aanmaken in het Fightpassport-systeem. Vanaf 1 september kunnen alleen vechters die verbonden zijn aan een sportschool met een keurmerk worden gematched. Dat dit moment zou komen is in 2017 al aangekondigd. Ook bij de lancering van het keurmerk in maart 2021 is het nog nadrukkelijk gezegd. In oktober 2021 is het nog een keer luid en duidelijk gemeld. Alle sportscholen in Nederland hebben afgelopen jaren meerdere brieven en e-mails gehad. Zij zijn meermaals en naar onze inschatting ruim op tijd geïnformeerd.

Dan gaat mijn gym toch lekker vanuit het buitenland vechten?

De Keurmerk-verplichting geldt voor Nederlandse vechtsportscholen. Buitenlandse vechtsportscholen zijn vrijgesteld. Dat is omdat de VA geen mogelijkheid heeft om hen op locatie te controleren. Nederlandse sportscholen die denken dat zij dit als ontsnappingsroute kunnen gebruiken, hebben het mis. Het ontduiken van de keurmerkverplichting door je voor te doen als buitenlandse gym, wordt gezien als ondermijning van de Nederlandse vechtsportsector. De Nederlandse bonden zullen hier niet aan meewerken en de VA zal tuchtrechtelijke maatregelen treffen.

Mijn gym heeft geen keurmerk, kan ik dan niet vechten?

Vechters die trainen bij een sportschool zonder keurmerk, moeten hun trainers aanmoedigen snel de aanvraag in te dienen. Als de sportschool dat niet doet, zal de vechter een andere sportschool moeten vinden om voor uit te komen.

Vraag het ons!

We zien regelmatig verkeerde informatie langskomen over het Keurmerk. Helaas zijn er best wat mensen die alles geloven wat ze op social media lezen of in de wandelgangen horen. Heb je een vraag, wil je iets zeker weten, heb je zorgen, check het dan bij ons. Hier vind je nog meer antwoorden op veel gestelde vragen. Staat ook daar niet het antwoord op jou vraag, mail ons dan gerust: info@vechtsportautoriteit.nl