Gemeente Den Haag omarmt Keurmerk Vechtsportautoriteit

Geplaatst op 11 november 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De gemeente Den Haag heeft besloten om in 2021 voor 20 vechtsportscholen het keurmerk van de VA te betalen. Dit onderstreept hoe belangrijk de stad het vindt dat sportscholen kwalitatief getoetst worden.

Den Haag is een stad met een rijke vechtsporttraditie. Tegelijkertijd waren er problemen tussen concurrerende sportscholen, en er waren soms evenementen van bedenkelijk niveau. Er werd hierdoor met het nodige wantrouwen naar de sportscholen en gala’s gekeken.

Omdat de goeden niet onder de kwaden mogen lijden, heeft de VA zich ingezet om de relatie te verbeteren. Samen met promotors en sportschoolhouders moeten we het vertrouwen van de gemeente herwinnen. Inmiddels gaat dit de goede kant op. De stad ziet welke meerwaarde kickboksen, thaiboksen en mma voor veel mensen hebben. De VA heeft de gemeente begeleid in het ontwikkelen van nieuw beleid voor de vechtsportevenementen, waardoor Den Haag weer open staat voor evenementen in de hofstad. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor onze Handreiking gemeentelijk beleid regulering vechtsportevenementen.

Omdat alle Hagenezen en Hagenaren veilig moeten kunnen sporten, heeft Den Haag nu ook besloten om voor twintig sportscholen de kosten te dragen die de aanvraag van het Keurmerk Vechtsportautoriteit met zich meebrengen. Zo kunnen de vechtsportscholen laten zijn dat zij voldoen aan de eisen op het gebied van accommodatie en materialen, gezondheid, sporttechnisch kader, huisregels en omgangsnormen, en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag. De stad krijgt zo ook goed zicht op welke sportscholen goed zijn, en welke ondermaats.

In het aanvraagtraject wordt de gemeente Den Haag begeleid door het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM). Dit begeleidingstraject zal ook in 2022 worden voortgezet.