Als voedingsexpert werkt Samefko Ludidi met vechtsporters op het hoogste niveau. Iedereen die hij spreekt is bezig met twee dingen: wat zijn de laatste inzichten op het gebied van sport en voeding? En hoe investeer ik nu in mijn toekomstige ik? De antwoorden liggen dichter bij elkaar dan je misschien denkt.
Door Samefko Ludidi
Elke (top)sporter weet dat voeding brandstof is voor je lijf, inclusief je hersenen. Hoe beter de brandstof, hoe beter de motor draait. Wat je eet en drinkt beïnvloedt je gewicht, natuurlijk. Maar ook het vermogen om in trainingen nieuwe informatie op te nemen. Je uithoudingsvermogen tijdens wedstrijden. Je herstelvermogen na een partij. Je humeur, en daarom ook je relaties. Je moet er als sporter dus bewust mee omgaan. Zeker als je het beste uit jezelf wil halen.
Meer dan calorieën
De brandstof die we via voeding tot ons nemen, wordt vaak vertaald in calorieën of kilocalorieën. Dat is een maat die we gebruiken om energie te meten, zoals we (kilo)grammen gebruiken om gewichten te meten. Maar eten is meer dan calorieën. Er zitten tal van bouwstoffen in, zoals koolhydraten en eiwitten. Daardoor kunnen twee verschillende maaltijden met evenveel calorieën toch een heel ander effect hebben. Door je alleen te focussen op calorieën loop je kansen mis om de kwaliteit van je eten te verbeteren.
Eiwitten: maar hoe?
Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn belangrijke bouwstoffen. Het scheelt wel in welke dragers ze je lijf binnenkomen. Vlees is een bron van eiwitten, maar in goed vlees zit zoveel meer. Vitaminen, mineralen, vezels, allemaal elementen die belangrijk zijn voor de verwerking van eiwitten en andere stoffen. Wanneer je dus alleen maar eiwit shakes drinkt, mis je veel stoffen die in eiwitrijk voedsel wél aanwezig zijn en helpen bij verbranding en herstel.
Vers of uit de fabriek?
Vergelijk ook een stuk vers fruit en een sportreep. Er zitten misschien evenveel calorieën in, maar in de reep zitten niet dezelfde vitaminen, mineralen en vezels die in het fruit zitten. Daardoor krijgt je lichaam na de reep sneller weer honger. Eten uit een fabriek kan men meestal langer blijven eten dan verse waren. Mensen werken bij wijze van spreken makkelijker twee kilo uit de snackbar weg dan twee kilo verse vis. Wil je optimaal profiteren van eten en drinken, vermijd dan fabrieksmatig eten als het kan, en eet liever verse ingrediënten. Die verzadigen beter, waardoor ze helpen bij gewichtsbeheersing, en bevatten veel meer vitaminen die goed zijn voor je stofwisseling.
Gemak dient de mens
Als we moe zijn is het verleidelijk om te kiezen voor gemak. Zwaar getraind en je moet nog eten? Dan warm je liever een kant-en-klaarmaaltijd op dan dat je nog gaat koken. Maar hoe beter je kunt koken, des te makkelijker het is en des te korter het duurt. Hoe meer je het koken beheerst, des te eerder draai je toch zelf iets gezonds in elkaar. Als wel of niet slagen als topsporter gaat om de laatste procentjes, de zogenaamde marginal gains, waarom dan deze winst laten liggen?
Investeer nu en profiteer de rest van je leven
Het is niet zonder reden dat alle topsporters eten ook als belangrijke pijler op hun prestatie-lijst hebben staan. Wat jij kunt doen? Leer goed koken of zorg dat je iemand om je heen hebt die je daarin kan ondersteunen, een partner bijvoorbeeld. Koop goede kookboeken, speur YouTube af, ga een keer op cursus, ontwikkel plezier in koken. Creëer zelf een lekker alternatief om de verleiding van ongezond eten op te vangen. De kwaliteit van je maaltijden (en dus je brandstof) wordt er duurzaam beter van. En los van de sport: daarmee ook de kwaliteit van je leven. Kost het even moeite? Ja, in het begin. Maar de health journey is een langetermijninvestering waar je levenslang voordeel van hebt.