Tuchtrecht

Het tuchtrecht voor het kickboksen, muaythai en mixed martial arts (mma) wordt verzorgd door de Nederlandse Vechtsportautoriteit. Het is bedoeld om sporters, trainers, officials en anderen te beschermen tegen ongewenst gedrag.
Tot voor kort was de tuchtrechtspraak in beginsel de verantwoordelijkheid van de negen afzonderlijke convenantpartners van de VA. Sancties, zoals uitsluitingen, werden tot nu toe in de vorm van ordemaatregelen uitgesproken. Op verzoek van de sector heeft de VA de verantwoordelijkheid op zich genomen om dit beter te organiseren. Daardoor is er nu een tuchtrechtsysteem dat door alle bonden en promotors in Nederland wordt aanvaard.
Het tuchtrecht voor de vechtsport gaat over overtreding van sport- en gedragsregels waar betrokkenen zich aan hebben verbonden. Zo hebben wedstrijdvechters zich bij inschrijving voor het Fightpassport verbonden aan de Algemene Gedragsregels. Sportscholen doen dit als zij een Keurmerk Vechtsportautoriteit aanvragen. Bonden doen het bij de jaarlijkse ondertekening van het convenant met de VA.
De regels betreffen gedragingen tijdens het sporten, maar ook gedragingen buiten het sporten die de belangen of het aanzien van de vechtsport schaden.
Het reglement met alle rechten en plichten staat hier. Als je denkt dat iemand serieus in de fout gaat, kan je dit laten weten met het meldingsformulier tuchtrechtelijke overtredingen. Zowel slachtoffers als getuigen kunnen een misstand melden. Stuur het formulier naar info@vechtsportautoriteit.nl.
De tuchtsecretaris en de aanklager kijken wat ze moeten doen met de melding.
a. Doorverwijzing
Soms kan een andere instantie jou beter helpen. Dan helpen wij jou om in contact te komen. Bijvoorbeeld met het Centrum Veilige Sport Nederland, Slachtofferhulp of de politie.
b. Andere oplossing?
Soms kan een probleem beter op een andere manier worden opgelost dan met een tuchtzaak. Bijvoorbeeld door een gesprek te organiseren. Uiteraard alleen met instemming van de melder.
c. Tuchtprocedure wordt in gang gezet
Als de regels inderdaad zijn overtreden en de beschuldigde zich aan de regels hoort te houden, kan de tuchtprocedure in gang worden gezet. Als er genoeg informatie is, neemt de aanklager de zaak in behandeling.
Als de aanklager het onderzoek start, maakt hij een dossier. Hij bekijkt het bewijsmateriaal en luistert naar betrokkenen, getuigen en deskundigen.
Soms doet de aanklager een schikkingsvoorstel aan de persoon die de regels zou hebben overtreden. Als er geen schikking wordt getroffen, stuurt de secretaris het dossier naar de melder, de beschuldigde en de tuchtcommissie. Uiteraard wordt zorgvuldig omgegaan met gevoelige informatie.
Er wordt meestal tijdens de zitting uitspraak gedaan. Als de tuchtcommissie meer tijd nodig heeft, doet het uitspraak binnen tien werkdagen. Mogelijke straffen zijn een berisping, een schorsing, een royement of een geldboete. Uitspraken worden geanonimiseerd gepubliceerd op de VA-website.
De aanklager, de beschuldigde, de melder en het bestuur van de VA kunnen in beroep gaan tegen een uitspraak van de tuchtcommissie. Stuur het beroep schriftelijk en gemotiveerd binnen vier weken na de uitspraak naar info@vechtsportautoriteit.nl.
Je kunt een verzoek tot herziening indienen. Dan moeten er na de uitspraak nieuwe relevante feiten of bewijsstukken aan het licht komen. Dien het verzoek in via info@vechtsportautoriteit.nl. Geef duidelijk aan wat de nieuwe feiten zijn. Stuur eventueel bewijs mee.
De tuchtcommissie bestaat uit deskundigen met een passie voor vechtsport:
- Casper van Weerd, advocaat
- Hind Mechri, jurist
- Leen van Duijn, Chief Security Officer KLM
- Klaas Arends, jurist Omgevingsrecht
- Ruben Laats, jurist
- Joost Quant, advocaat
- Joyce Wesdorp, advocaat en plaatsvervangend rechter
- Vanessa Kohn, jurist
- Jeroen Houffelaar, ambtenaar sociaal domein
- Joort Visser, docent Rechten Hogeschool van Amsterdam
- Pepijn Le Heux, advocaat
- Christine Vermeerssen, ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid
- Razwan Popal, jurist
De VA publiceert de uitspraken van de tuchtcommissie geanonimiseerd. Dit doen we omdat we transparant willen zijn over het tuchtrecht, maar ook de privacy en veiligheid van betrokkenen op correcte wijze willen beschermen.
Zaak 230002, uitspraak 9-5-2023, aanklacht: mishandeling, ofwel het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230004-1, uitspraak 12-9-2023, aanklacht: mishandeling (of het aanzetten tot) fysieke vormen van geweld buiten de ring/kooi/sportschool, gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht en het vertonen van andere vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij de ander op fysiek, mentaal of emotioneel vlak schade wordt toegebracht.
Zaak 230004-2, uitspraak 12-9-2023, aanklacht: gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht en het vertonen van andere vormen van grensoverschrijdend gedrag waarbij de ander op fysiek, mentaal of emotioneel vlak schade wordt toegebracht.
Zaak 230009-1, uitspraak 1-3-2024, aanklacht: mishandeling, ofwel het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230009-2, uitspraak 1-3-2024, aanklacht: mishandeling, ofwel het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230010, uitspraak 1-4-2024, aanklacht: gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230011-1, uitspraak 19-4-2024, aanklacht: het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230011-2, uitspraak 6-5-2024, aanklacht: mishandeling, ofwel het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230010-b, uitspraak commissie van beroep 12-6-2024, aanklacht: gedragingen waarmee het imago van de vechtsport ernstige schade kan worden toegebracht.
Zaak 230013, uitspraak 10-11-2024, aanklacht: mishandeling, ofwel het uiten van fysieke vormen van geweld buiten de ring, kooi of sportschool en het uiten van gedragingen waarmee het imago van de sport ernstige schade kan worden toegebracht.
Heb je vragen over het tuchtrecht? Wil je advies over een mogelijke zaak? Mail ons dan: info@vechtsportautoriteit.nl
Zit je met andere vragen, bijvoorbeeld over mogelijk grensoverschrijdend gedrag? Kijk dan eens op onze pagina over vertrouwenskwesties.