De sport brede campagne Onze Club Is Voor Iedereen geeft aandacht aan diversiteit en inclusie. Misschien een beetje modieuze termen, maar het gaat er gewoon om dat iedereen welkom is. De vechtsport is van oudsher zeer kleurrijk, ook wat betreft de achtergrond van de beoefenaars. Toch liggen er nog kansen om nieuwe groepen over de drempel te krijgen. Bijvoorbeeld knokkers met een lichamelijke of geestelijke beperking. In de komende tijd lichten we een aantal sportscholen uit die wellicht anderen inspireren om ook een breder publiek aan te spreken.
No Limits
No Limits Gym in Nieuwerkerk aan den IJssel werd opgericht door Antoine Schutte. Hij wilde een naam die uitstraalde dat echt iedereen welkom is. ‘Mensen met en zonder beperking, lesbisch, homo, transgender of biseksueel, man, vrouw, kind, ongeacht ras of huidskleur,’ zegt de website nadrukkelijk. ‘Belangrijk is te weten dat dit een sportschool is waar respect, gelijkheid, geborgenheid, veiligheid en sportiviteit de ziel van de sportschool is en men dit belichaamt als men hier traint.’
Only Friends
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema bezocht onlangs Only Friends, een bijzondere sportschool in de hoofdstad. Ze sprak daar haar bewondering uit voor het werk van oprichter Dennis Gebbink. ‘Hij zet zich met hart en ziel in voor kinderen en jongeren met een beperking,’ schreef ze na afloop op Instagram. Dankzij Gebbink is Only Friends een begrip geworden. Zijn instituut, want zo mag je het wel noemen, is uitgegroeid tot een plek met bijna 800 jeugdige leden en 30 sporten voor mensen met een beperking, waaronder ook kickboksen.
SportsArt
De sportschool van kickboks- en muaythai-fenomeen Jorina Baars in Den Helder is een ‘gewone’ sportschool, maar SportsArt biedt tegenwoordig ook onderdak aan een bijzonder groep sporters. Op maandagochtend en donderdagavond heeft zij een groep op de mat met een extra uitdaging: de ziekte van Parkinson. Boksen is voor de gemiddelde sporter al complex, want je moet je balans bewaken, je verdediging op orde houden, je tegenstander niet uit het oog verliezen, én aanvallen. Met Parkinson is het moeilijker om verschillende taken te combineren, maar het trainen daarvan biedt patiënten precies de oefening die ze nodig hebben. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat boksen de ontwikkeling van de ziekte vertraagt.
Overfit
Adam al Kandoussi richtte, samen met zijn moeder, in de wijk Overvecht in Utrecht de Stichting Overfit op. De worstelaar geeft worstel- en kickbokslessen aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking en kinderen met gedragsstoornissen. ‘Deze groep speciale en bijzondere mensen verdient extra aandacht en zorg tijdens de lessen,’ zegt de website van Overfit. ‘Wij willen mensen stimuleren om zich te ontwikkelen tot verbeterde versies van zichzelf. Daarnaast willen we sport als bindmiddel inzetten om zo de sociale cohesie te bevorderen in de omgeving om ons heen.’
Noby Sports
Sabah Abdellaoui zag in haar omgeving veel meiden die wel wilden sporten, maar zich niet helemaal op hun gemak voelden als ze met twintig grote mannen moesten trainen. Ze besloot ‘girls only’ lessen te organiseren, waarmee ze jonge vrouwen over de drempel van de sportschool kreeg. Zeker voor beginners kan een girls only groep drempelverlagend werken.
Tabonon
Om een inclusieve sportschool te zijn hoef je niet per se speciale lessen voor bijzondere groepen te organiseren. Eigenaar Hanieh Kamran wilde in haar sportschool Tabonon een inclusieve en veilige sportomgeving voor iedereen creëren. Deze kernwaarden staan hoog in het vaandel en worden actief uitgedragen. Een inclusieve en diverse sportschool begint volgens haar bij de sfeer die binnen de sportschool heerst, dus dat bewaakt ze heel bewust in alle vier de filialen die Tabonon inmiddels kent.
Best practices
Als het aanbod goed wordt afgestemd op de vraag, zullen meer en meer mensen de weg naar de sportschool weten te vinden. De komende weken zullen we op de website van de VA deze sportscholen uitlichten omdat ze met succes nieuwe groepen aanspreken en een cultuur van inclusiviteit hebben ontwikkeld. In de hoop dat deze ‘best practices’ anderen zullen inspireren.
De campagne Onze club is voor iedereen biedt vanuit NOC*NSF ondersteuning aan clubs, verenigingen en sportondernemers die actief werk willen maken van diversiteit en inclusie. Er is daarvoor een menukaart ontwikkeld met onder meer gratis workshops en trainingsprogramma’s.