Auditteam klaar voor bezoek aan vechtsportscholen

Geplaatst op 22 juni 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het auditteam van de VA is voorbereid op het bezoeken van vechtsportscholen. In een Amsterdamse gym konden de vrijwilligers voor het eerst sinds lange tijd weer bijeenkomen. Ze hoorden daar hoe de audits in het kader van het Keurmerk Vechtsportautoriteit zullen worden uitgevoerd.

Het Auditteam van de VA telt inmiddels 32 auditors. Het zijn mensen die vaak beroepsmatig verstand hebben van controles en veiligheid, en van vechtsport houden. Ze zijn bijvoorbeeld in het dagelijks leven inspecteur bij een overheidsdienst, of werken in de persoonsbeveiliging, en zijn in hun vrije tijd enthousiaste kickboksers en bezoeken graag evenementen.

Afgelopen jaren hield het Auditteam zich bezig met controle op de vechtsportevenementen. Zij bezochten in koppels de gala’s en toernooien om te zien of iedereen zich aan de gemaakte afspraken hield: van de officials en promotors tot de sporters en de coaches. Daarbij lag de nadruk op wat er verbeterd en geleerd kon worden om samen de organisatie van de vechtsport op het gewenste niveau te houden of krijgen.

Dit blijft het Auditteam ook de komende jaren doen, maar er komt vanaf nu een taak bij: het bezoeken van vechtsportscholen met het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Om het idee hierachter en de procedures goed door te nemen, kwamen de auditors 20 juni bijeen in de hoofdstad. VA-directeur Farid Gamei en bestuurslid en portefeuillehouder auditteam Marcel Scholtes deden uit de doeken hoe audits bij keurmerkhouders wordt georganiseerd.

Gamei vertelde wat de aandachtspunten zijn, hoe met de sportschooleigenaar gecommuniceerd wordt, en hoe het interne proces bij zo’n audit in elkaar zit. In grote lijn gaat het als volgt. Het Bureau van de VA zoekt steekproefsgewijs een vechtsportschool uit. Twee auditors lezen zich vervolgens in. Als het een aangekondigde audit betreft, bellen ze met de eigenaar om een afspraak te maken. De eigenaar kan zich dan voorbereiden en bijvoorbeeld de juiste papieren bij elkaar verzamelen. Als het een onaangekondigde audit betreft, bellen ze niet tevoren. De auditors bezoeken de sportschool, nemen met de eigenaar een checklist door, spreken met eventueel aanwezige trainers, sporters en ouders, en observeren een les.

Na afloop maken zij een verslag en formuleert de VA een positief of negatief oordeel. Bij een positief oordeel worden de eigenaar en gemeente op de hoogte gebracht. Bij een negatief oordeel volgt een gesprek over de verbeterpunten, gevolgd door een herkansing. Bij een herhaald of zeer ernstig negatief oordeel worden eigenaar en gemeente op de hoogte gebracht dat het Keurmerk Vechtsportautoriteit wordt ingetrokken.

Na de inhoudelijke briefing volgde voor de auditors een stevige kickbokstraining onder leiding van Farid Gamei en auditor Michelle Forrer om de dag in stijl af te sluiten.