Keurmerk VA per 1 september 2022 verplicht voor wedstrijddeelname

Geplaatst op 28 oktober 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vechtsportscholen die willen deelnemen aan wedstrijden in het kickboksen, thaiboksen of mma in Nederland moeten vanaf 1 september 2022 in bezit zijn van het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Vechtsportscholen zonder keurmerk worden vanaf die datum uitgesloten.

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is begin 2021 ingevoerd. Vechtsportscholen die meedoen met wedstrijden in het kickboksen, thaiboksen en mma kunnen hiermee aantonen dat zijn aan minimale eisen voldoen. Zij laten zich toetsen op het gebied van accommodatie en materialen, sporttechnische kennis, gezondheid, huisregels en de aanpak van grensoverschrijdend gedrag.

Sportscholen die hun zaken niet op orde hebben, zorgen eerder voor problemen rond wedstrijden. Vechters halen hun gewicht niet of melden zich op het laatste moment af. Trainers en coaches gedragen zich minder professioneel, ook richting officials. Vechters en de hoek houden hun supporters soms niet goed in toom. Daarom wil de sector ondermaatse sportscholen weren en alleen nog werken met Keurmerkhouders. Gemeenten staan achter deze keuze en zullen evenementen met vechtsportscholen zonder keurmerk weren.

Voor goede sportschoolhouders en voor de vechtsportsector als geheel is het belangrijk dat goede scholen zich kunnen onderscheiden, en dat ondermaatse aanbieders op den duur verdwijnen. Sportscholen die nu nog ondermaats zijn, kunnen kiezen: het niveau opschroeven en een Keurmerk halen, of niet meer meedoen aan wedstrijden.

Nederlandse vechtsportscholen kunnen het Keurmerk hier aanvragen.

(Voor buitenlandse vechtsportscholen geldt de keurmerkverplichting niet.)