Landelijke auditorsdag: leren van elkaars ervaringen

Zo’n 25 auditors bezoeken namens de Vechtsportautoriteit jaarlijks tientallen gala’s en evenementen. Ze doen dit om te kijken wat goed gaat en wat beter kan, zodat we met alle bonden en promotors het niveau van de evenementen kunnen opschroeven. In Hilversum kwamen ze zaterdag bijeen om ervaringen uit te wisselen en vooruit te kijken.

Het niveau van de vechtsportevenementen in Nederland was een aantal jaar geleden zeer wisselend. Van heel goed georganiseerde en gezellig, tot chaotisch en grimmig. Om hier verandering in te brengen en te zorgen dat alle evenementen voortaan netjes georganiseerd worden en in goede sfeer verlopen, is door de sector een aantal maatregelen afgesproken. Om te zien hoe deze afspraken in de praktijk worden gebracht, heeft de VA een team van auditors aangesteld die de evenementen bezoeken en systematisch toetsen.

Liefhebbers
Het voorstelrondje maakte zaterdagmiddag duidelijk hoe divers de achtergronden van de auditors zijn: van politiemensen en ambtelijk inspecteurs tot weerbaarheidstrainers en ondernemers. Maar ze hebben één kenmerk gemeen: het zijn allemaal liefhebbers van vechtsporten. Recreatief kickboksers, jiu-jitsutrainers, oud-sportschoolhouders, en vooral ook fans die graag naar evenementen gaan.

Ervaringen
Bij de terugblik op de audits van afgelopen jaar gaven de auditors aan dat de ontvangst op de evenementen goed was, meestal heel netjes. Soms was een promotor of beveiliger aan de deur een beetje aarzelend, maar meestal hadden ze wel verwacht dat we een keer langs zouden komen en werken promotors en bonden goed mee. Promotors zijn trots om te laten zien dat ze hun zaakjes op orde hebben. Gemeenten reageren ook positief op de audits, ze zien er de meerwaarde duidelijk van in. Inhoudelijk werd het controleren van de financiële transparantie het meest uitdagende element gevonden. Vaak ook omdat iedere promotor zijn boekhouding anders inricht. Dat is feedback die gebruikt wordt bij het doorontwikkelen van de auditformulieren.

Verbeterpunten
Auditors bleken behoefte te hebben aan iets meer kennis over het Fightpassport, waarna Farid Gamei van het bureau van de VA een rondleiding gaf door het systeem. Er werd opgemerkt dat als de auditors herkenbaar aanwezig zijn, mensen op evenementen zich soms anders lijken te gaan gedragen. Het is een bekend fenomeen: mensen die weten dat ze bekeken worden, gaan hun gedrag aanpassen. Daarom gaan er in de komende tijd naast aangekondigde en onaangekondigde audits ook audits plaatsvinden door mystery guests. De terugkoppeling naar de bonden en promotors zou uitgebreider kunnen, dan kunnen ze optimaal leren van de ervaringen.

Nieuwe maatregelen
Het nieuwe handboek van het Auditteam werd toegelicht, inclusief de nieuwe maatregelen die dit jaar zijn opgenomen in het Convenant 2020 met de bonden. Het gaat om verbeterde aandacht voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag, het besluit om kinderen niet langer in hun ondergoed te laten inwegen, de verplichte sportmedische keuring voor wedstrijdvechters boven de 40, het verbod op kickboksen met mma-handschoenen, en het zorgen dat jeugdwedstrijden niet na 19:00 uur plaatsvinden.

Boerenverstand
Er werden vragen gesteld over de mate van verantwoordelijkheid die je als auditor moet nemen als je misstanden ziet. Moet je ingrijpen, of alleen blijven observeren? Auditors zagen een keer dat een zaal te heet werd en zuurstofarm, waardoor vechters slecht konden ademen. Besloten werd de promotor aan te sporen om de vluchtdeuren open te gooien en daar dan maar bewakers bij te zetten om binnenglippers buiten te houden. Marcel Scholtes, bestuurslid verantwoordelijk voor de auditteams, zei dat de richtlijn is om je boerenverstand te gebruiken. Als je gevaar kunt voorkomen, doe je dat, maar het liefst door de organisatie aan het werk te zetten en niet zelf het verkeer te gaan regelen.

Glory
Auditor Jan Wirken deelde de ervaringen die hij recent heeft opgedaan bij de audit rond Glory Collision II, Rico vs. Badr, de meest uitgebreide audit die tot nu toe is uitgevoerd. De medewerking van de organisatie was optimaal, gaf hij aan. Tevoren werd het veiligheidsplan aan onze auditors gepresenteerd, alle personeelsbriefings mochten worden bijgewoond en de boekhouding werd tot op detail gedeeld. De leerpunten werden naderhand besproken met de organisator, zodat aspecten die beter konden de volgende keer ook beter zullen gaan.

Iets voor jou?
Het Auditteam bestaat nu uit ongeveer 25 mensen en wordt gestaag uitgebreid. Hiervoor worden mensen gezocht die affiniteit hebben met de sport, maar wel volstrekt onafhankelijk in deze wereld kunnen werken. Ze zijn bijvoorbeeld geen coaches, sportschooleigenaar of verbonden aan bonden of promotors. Lijkt het ook jou interessant om lid te worden en heb jij expertise die relevant is voor dit werk? Vooral vrouwen worden aangemoedigd om zich aan te melden. Neem dan contact op met de VA via info@vechtsportautoriteit.nl

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.