Verbod trappen en stoten naar het hoofd bij jeugd steeds breder geaccepteerd

Geplaatst op 18 juni 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vechtsportschoolhouders staan massaal achter het verbod in wedstrijden op trappen en stoten naar het hoofd tot 18 jaar. Aanvankelijk riep de maatregel van de VA meer weerstand op. Deze lijkt inmiddels grotendeels overwonnen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de VA waar 135 vechtsportscholen aan hebben deelgenomen.

Drie jaar na het begin van de geleidelijke invoering is 65,7% van de sportschoolhouders die deelnamen aan het onderzoek het eens of helemaal eens met dit verbod. Slechts 16,4% is tegen de maatregel en 17,8% staat er neutraal tegenover. Wel klinkt er frustratie dat andere vechtsporten de beschermende maatregel niet hebben overgenomen. De VA constateert overigens dat er vanuit andere sporten ook beweging is op dit onderwerp. Zo gaat NOC*NSF op korte termijn een ‘projectgroep hersenschade door sport’ opzetten en gaat het UMC onafhankelijk onderzoek doen naar dit onderwerp sportbreed.

De VA publiceerde afgelopen jaar nog een grote wetenschappelijke literatuurstudie op dit onderwerp. Hierin werden onderzoeken verzameld over de gevolgen van ´impact op het hoofd´ bij jonge sporters. De conclusie van het literatuuronderzoek was dat er voldoende onderbouwing is voor het verbod, dat werd ingevoerd ter voorkoming van hersenschade bij opgroeiende kinderen.

De nieuwe cijfers over het draagvlak voor de maatregel komen voort uit een onderzoek in opdracht van de VA, uitgevoerd door Sam Soede van de Hogeschool van Amsterdam, waaraan 135 vechtsportscholen hebben deelgenomen.