Vechtsportaanbieders in Den Haag gaan voor Keurmerk VA en label NIVM

Geplaatst op 18 november 2021
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Vechtsportaanbieders in de gemeente Den Haag hebben sinds halverwege dit jaar de mogelijkheid het Keurmerk Vechtsportautoriteit (VA) aan te vragen, of het label Veilig Verantwoord Sporten van het Nederlands Instituut Vechtsport en Maatschappij (NIVM). Hierbij krijgen de aanbieders ondersteuning van een procesbegeleider, die ook in het jaar 2022 actief zal zijn om de tientallen partijen in dit traject te ondersteunen. Op innovatieplatform SportKnowHowXL wordt dit initiatief toegelicht.

Pjotr Behrtel is sportconsulent bij de Gemeente Den Haag en belicht allereerst de aanleiding van het traject dat is ingezet. “Er was de vooraankondiging van een keurmerk Vechtsport Autoriteit dat zich richt op specifieke sporten waar de gemeente nog weinig tot geen contact mee had. Het gaat daarbij om sporten die niet bij NOC*NSF zijn aangesloten, zoals Kickboksen, Thaiboks, MMA, Brazilian Jiu Jitsu, Krav Maga en Grappling.”

Haags Sportakkoord
De populariteit en de aantrekkingskracht van deze vechtsporten zijn groot en het zijn stuk voor stuk groeiende sporten in Nederland en ook in Den Haag. “De pedagogische en maatschappelijke mogelijkheden zijn bekend van deze sporten,” vertelt Behrtel. “Ze lenen zich bij uitstek om een bijdrage te leveren aan het Haags Sportakkoord en daarmee samenhangende maatschappelijke thema´s. Door onder andere de verschillende organisatievormen in de vechtsportwereld, de verscheidenheid in aanbod, de vele takken van sport, vele bonden en het gebrek aan zicht op het groot aantal van die organisaties in Den Haag, heeft de gemeente Den Haag halverwege in 2021 besloten om een ‘procesbegeleider vechtsport’ voor deze tak van sport aan te stellen.”

Lees verder…