Verbod op trappen en stoten naar het hoofd bij vechtsporters onder de 18 jaar

Vanaf 1 januari 2020 is het voor kickboksers, thaiboxers en MMA beoefenaren onder de 18 jaar in Nederland niet langer toegestaan te trappen en stoten naar het hoofd. De Nederlandse Vechtsportautoriteit voert deze maatregel per 1 januari aanstaande gefaseerd in.

Per 1 januari 2018 geldt dit verbod voor jongeren onder de 16 jaar en per 1 januari 2019 voor de jongeren onder de 17 jaar. Ook is er per 1 januari 2018 een ondergrens vastgesteld dat kinderen pas vanaf 10 jaar de ring in mogen, en zijn MMA wedstrijden pas zijn toegestaan vanaf 18 jaar.

Trappen en stoten naar het hoofd is schadelijk voor de gezondheid van vechtsporters. Onderzoek naar de gezondheidseffecten wijst uit dat niet alleen een knock-out leidt tot hersenschade, maar dat ook het keer op keer raken van het hoofd de hersenfunctie aantast. Bovendien blijkt dat zowel korte als lange termijn gezondheidseffecten optreden als gevolg van deze impact op het hoofd. Het gaat daarbij in het bijzonder om vergeetachtigheid, duizeligheid, aantasting van het spraakvermogen en hogere kans op vervroegde intreding van Parkinson, Alzheimer en dementie.

Ringarts en bestuurslid Bas Pijnenburg: "Dit is een historische stap voor het kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland. Wij zijn sinds jaar en dag het land van de grote vechtsportkampioenen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid als gidsland in de ontwikkeling van deze sporten. Die maken we hiermee waar door de gezondheid van sporters voorop te stellen."

De Vechtsportautoriteit heeft gekozen voor een leeftijdsgrens van 18 jaar omdat de leeftijd is waarop jongeren voor de wet zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en geacht  worden de consequenties van hun beslissingen te overzien. Bovendien wijzen medici erop dat (frequente) hersenschuddingen op jonge leeftijd nog schadelijker is dan op latere leeftijd, omdat juist op jonge leeftijd de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

Ernesto Hoost, voormalig viervoudig K1 – kampioen: "Het is goed dat er eindelijk één lijn wordt getrokken tussen verschillende organisaties die zich met wedstrijden en regels bezig houden. Ik ben pas op mijn 18e begonnen met wedstrijden en toch uitgegroeid tot meervoudig wereldkampioen. Het is maar de vraag of dat gelukt was als ik voor die tijd tegen klappen op mijn hoofd was aangelopen".

De Vechtsportautoriteit houdt toezicht op de handhaving van deze maatregel door vechtsportgala's te bezoeken. Daarnaast komt zij in actie op basis van meldingen. Gemeenten wordt geadviseerd alleen evenementenvergunningen af te geven aan organisatoren die zich onder meer aan deze maatregel houden. Dit is nodig omdat verschillende bonden en organisatoren uiteenlopende regels en leeftijdsindelingen hanteren.

De Vechtsportautoriteit is begin 2017 opgericht om de full contact vechtsportsector gezonder, veiliger en kwalitatief sterker te maken. Hiervoor is met vechtsportbonden en gemeenten een serie maatregelen voorbereid, zoals één digitaal wedstrijdboekje voor alle vechtsporters, een richtlijn voor de organisatie van vechtsportevenementen ('gala's) en een licentiesysteem.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.