Fightpassport volgende stap tegen problemen in de ring

Geplaatst op 10 september 2018
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Met een forse dreun tegen een kermisboksbal was het Roël Mannaart, kersverse K1 wereldkampioen zwaargewicht, die als eerste vechtsporter zijn digitale fightpassport opende. De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft samen met de vechtsportsector een digitaal datasysteem ontwikkeld waar alle kickboksers, thaiboxers en Mixed Martial Arts-vechters, en de bonden waarbij zij zijn aangesloten, gebruik van gaan maken.

Iedere vechtsporter heeft uiterlijk 1 januari 2019 een digitaal fightpassport waarop zijn persoonlijke gegevens, wedstrijdresultaten, medische toestand en eventuele schorsingen of sancties vermeld staan. Dit systeem maakt een einde aan de papieren vechtsportboekjes die elke bond afzonderlijk uitgaf. Omdat bonden allemaal op hun eigen manier de wedstrijdresultaten en medische toestand van de vechters bijhouden, ontbrak overzicht vaak volkomen en konden vechters met een schorsing of medische aandoening alsnog elders de ring of de kooi in.

K1 kampioen Roël Mannaart: “Dit maakt in één keer een eind aan alle onduidelijke rompslomp met die papieren boekjes. Daardoor wist je soms niet eens precies tegen wie je echt stond te vechten. Hopelijk is dit een opstap naar het uniformeren van alle regels en afspraken van alle partijen.’’

 

“Samen met de vechters en bonden staan wij voor een veilige sport. Daarom hebben we samen met de sport dit fightpassport ontwikkeld”, aldus Herbert Dekkers, voorzitter van de Vechtsportautoriteit. “Op deze manier weet je tegen wie je vecht en kunnen we ervoor zorgen dat vechters met een blessure of schorsing niet alsnog bij een andere bond de ring in gaan.’

Het Fightpassport maakt het voor organisatoren makkelijker om in te schatten of twee vechters aan elkaar gewaagd zijn en of een atleet medisch gezien fit to fight is. In de huidige situatie zijn er vechtsporters met wel zeven vechtsportboekjes op zak. De vechtsportsector onderkent dit probleem al geruime tijd. De meest voorkomende gevolgen hiervan zijn onervaren vechtsporters die uitkomen tegen ervaren atleten, en vechtsporters die in de ring staan terwijl zij niet lang daarvoor knock-out zijn gegaan bij een andere bond.  In het nieuwe systeem – dat alleen door artsen en bondsfunctionarissen mag worden geraadpleegd en bewerkt – wordt dit voorkomen. Staat het fightpassport van de vechtsporter op groen, dan mag hij of zij vechten, staat het fightpassport  op rood, dan mag de sporter de ring niet in.

De Vechtsportautoriteit houdt toezicht op de handhaving van deze maatregel door vechtsportgala’s te bezoeken. Daarnaast komt zij in actie op basis van meldingen. Gemeenten worden geadviseerd  alleen een evenementenvergunningen af te geven aan organisatoren die zich ook aan deze maatregel houden.