Advies over trainen technieken naar het hoofd met minderjarigen

Geplaatst op 28 juli 2020
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Sinds 1 januari 2020 zijn in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden bij de jeugd tot 18 jaar geen technieken naar het hoofd toegestaan. Over trainingen liet de Vechtsportautoriteit zich tot op heden niet uit. De organisatie had de aandacht vooral bij de wedstrijden, niet zozeer bij de sportscholen. De invoering van het Keurmerk Vechtsportautoriteit in 2021 brengt hier verandering in. Daarom heeft de VA een advies opgesteld voor het trainen met minderjarigen.

Afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de schadelijke gevolgen van hoofdtrauma voor onvolgroeide hersenen. Kinderen die een voetbal koppen of een stoot met een bokshandschoen tegen het hoofd krijgen, ondervinden daarvan meer schade dan volwassenen. De medische commissie van de Vechtsportautoriteit, waarin ringartsen en andere medici zitten, kwam met een aanbeveling die is overgenomen. Bij jeugdwedstrijden in onze sporten zijn technieken naar het hoofd (stoten of trappen) nu verboden.

Over trainingen heeft de VA zich tot nu toe niet uitgelaten. De focus van het toezicht lag op de wedstrijden. Vanaf 2021 gaat de VA echter wel toezichthouden op vechtsportscholen. Daarom is nu een advies geformuleerd over het trainen rond technieken naar het hoofd met minderjarigen.

Het advies rond trainen naar het hoofd met minderjarigen luidt:

Bij training van minderjarigen is de norm: niet stoten of trappen tegen het hoofd. Jeugd vanaf 16 jaar mag echter worden voorbereid op wedstrijddeelname in de volwassen categorieën. Dit kan d.m.v. spelvormen en het leren ontwijken en blokken van technieken naar het hoofd. Dit vergroot hun weerbaarheid als zij 18 jaar oud zijn en onder de regels voor volwassenen gaan vechten. De trainer heeft de verantwoordelijkheid deze richtlijn te vertalen naar de praktijk op een wijze die de gezondheid van de minderjarige sporter centraal stelt.

Sportscholen kunnen zo op een verantwoorde wijze de opbouw en intensiteit van de training afstemmen op de minderjarige sporter in kwestie, met oog op de veiligheid en gezondheid.