Wetenschap rond ‘impact’ op het hoofd bij sportende jeugd verzameld

Geplaatst op: 25-08-2020

Stoten en trappen tegen het hoofd is bij jeugdwedstrijden in de vechtsport sinds de komst van de Nederlandse Vechtsportautoriteit verboden. Deze toezichthouder vroeg onderzoekers de beschikbare kennis over de effecten van ´impact´ op het hoofd te verzamelen in een wetenschappelijk rapport.

Tienduizenden kinderen in Nederland doen aan vecht- en verdedigingssporten. Van de wedstrijdvechters in het kickboksen is de meerderheid minderjarig. Sporten kan bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van lichaam, hersenen en gedrag. Er zijn echter ook studies die schaduwkanten belichtten. Wat gebeurt er als een kind een zware voetbal kopt? Wat is het effect als kinderen tegen elkaar op botsen?

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) is toezichthouder voor het kickboksen, thaiboksen en mma in Nederland. De Medische Commissie van de VA adviseerde in 2017: zorg dat kinderen niet meer tegen het hoofd getrapt of gestoten worden. Sindsdien geldt hierop een verbod in wedstrijdverband. Er komen regelmatig vragen bij de VA over de onderbouwing. Dr. Lot Verburgh verzamelde op verzoek van de VA de wetenschappelijke literatuur hierover. Zij schreef met neuropsycholoog Keri Mans het rapport Full-contact vechtsporten en de effecten op de hersenen van kinderen en jongeren.

Het onderwerp wordt belicht vanuit de medische- en sportwetenschap en neuropsychologie. De conclusie is helder. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat herhaalde impact op het hoofd kan leiden tot tijdelijke en permanente schade aan de hersenen, zoals problemen met het geheugen en verminderde reactiesnelheid.

Voor sporten door kinderen en jongeren moet een afweging worden gemaakt tussen de positieve en negatieve effecten. Bij hen zijn de hersenen nog volop in ontwikkeling. Extra voorzichtigheid is geboden om de groei niet te verstoren. De maatregel om in wedstrijdverband niet te trappen en/of stoten naar het hoofd tot 18 jaar wordt volgens Verburgh en Mans ondersteund door de wetenschappelijke literatuur.

Het rapport is verspreid onder beleidsmakers en sportbonden die ook te maken hebben met ´impact op het hoofd´ bij de jeugd, zodat ook zij met deze kennis hun voordeel kunnen doen.

Het rapport: Full-contact vechtsporten en de effecten op de hersenen van kinderen en jongeren

Een beknopte samenvatting staat hier.  

Dr. Lot Verburgh is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is gespecialiseerd in de relatie tussen sport en de hersenen van kinderen en jongeren. Zij werkte als onderzoeker en adviseur op het gebied van hersenletsel bij o.a. Ajax en de KNVB. Momenteel is zij werkzaam in de gezondheidszorg bij adviesbureau Turner.

Keri Mans (Msc.) is afgestudeerd in de cognitieve neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en werkt momenteel als onderzoeker voor het Imperial College Londen, en als psycholoog.

VA stelt inschrijving Keurmerk Vechtsportautoriteit open

geplaatst op 03-03-2021

Op verzoek van verschillende vechtsportscholen is de aanvraag voor het Keurmerk Vechtsportautoriteit opengesteld.

Manifest Breng Nederland in beweging: heropen de sportsector

geplaatst op 03-03-2021

Kabinet, breng Nederland in beweging en open de hele sportsector zo snel mogelijk.