Voortaan één regelset voor mixed martial arts in Nederland

Geplaatst op: 10-12-2020

Alle vechtsportbonden en -promoties hanteren bij mixed martial arts-wedstrijden in Nederland voortaan dezelfde set regels. Er wordt alleen nog onderscheid gemaakt tussen amateurs en profs. De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) heeft de geünificeerde regels opgenomen in het nieuwe Convenant 2021. Hiermee komt een einde aan de situatie waarin verschillende bonden verschillende spelregels hanteerden.

In het voetbal is de buitenspelregel in de Champions League dezelfde als in de Jupiler League. Bij tennis worden in elk partij de punten op dezelfde manier geteld. Dit maakt de sport voor iedereen duidelijk en herkenbaar. In de jonge sport mma hanteren verschillende promoties en bonden soms verschillende regels. De Nederlandse vechtsportorganisaties vonden dit onwenselijk. Ze vroegen de VA om voor eenheid in regelgeving te zorgen.

De VA organiseerde een Expertgroep MMA. Hierin namen prominente (ex-)sporters, trainers, scheidsrechters en ringartsen plaats. Deze experts hebben samen meer dan 200 jaar ervaring in en rond de kooi.

De Expertgroep wilde aansluiting bij de internationale normen, en dat de regels voor amateurs goed zouden aansluiten op die van profs. Besloten werd om de Amerikaanse Unified Rules of MMA over te nemen. Bij het grote publiek ook wel bekend als ‘de UFC-regels’. Deze zijn vertaald naar het Nederlands. Er zijn in de vertaling slechts enkele details gewijzigd. Zo is de rol van de State Athletic Commissions in Nederland soms toebedeeld aan de bonden, en soms aan de VA.

Voor de amateurs is deze regelset ook het uitgangspunt. Wel is hier een aantal technieken verboden die op amateurniveau te risicovol worden geacht. Voorbeelden zijn de aanval op de ruggengraat (‘twister’) of schuine trap (‘oblique kick’) op de knie.

Bij zowel profs als amateurs wordt een mogelijkheid geboden om dispensatie aan te vragen m.b.t. bepaalde regels. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om internationale amateurtoernooien te ontvangen die met meer beschermingsmiddelen vechten.

Convenant 2021

De nieuwe mma-regels zijn opgenomen in het nieuwe Convenant 2021 waar alle vechtsportbonden en de Nederlandse Vechtsportautoriteit zich aan verbinden. Een vereenvoudigde versie van de regelsets staat hier. Een andere belangrijke toevoeging aan het nieuwe convenant is de verplichting om de onlangs aangekondigde dopingcontroles te faciliteren. Ook wordt een ‘matchmakerlicentie’ geïntroduceerd, om de kwaliteit van de matchmaking te bewaken. Het Convenant 2021 gaat per 1 januari in.

Keurmerk al na drie maanden een begrip in vechtsportland

geplaatst op 15-06-2021

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is in korte tijd een begrip geworden onder vechtsportschoolhouders.

Vechtsportschoolhouders moeten noodgrepen plegen om overeind te blijven

geplaatst op 11-06-2021

Bijna de helft van de vechtsportschoolhouders heeft eigen geld of geld van familie in de zaak gestoken om tijdens de corona...