Vertrouwenscontactpersonen vechtsport in opleiding

Op initiatief van de Vechtsportautoriteit hebben zestien mensen uit de vechtsportsector een intensieve cursusdag doorlopen om vertrouwenscontactpersoon te worden voor de vechtsportwereld. Zij worden eerste aanspreekpunt voor mensen die binnen onze sporten te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag. Dat kan gaan om geestelijke of fysieke mishandeling, of seksueel misbruik. De melder kan een slachtoffer zijn, een beschuldigde persoon, of een derde, die misstanden meldt waarbij hij of zij niet zelf betrokken is, maar wel getuige van.

Op het sportcentrum Papendal van NOC*NSF deelde een zeer geroutineerde vertrouwenscontactpersoon van een andere sportbond haar kennis en ervaringen. Ze deed uit de doeken hoe je met een melding van grensoverschrijdend gedrag moet omgaan. Daarbij werd helder gemaakt wat wel en wat juist ook niet de rol van een ‘vcp’ is.

Het onderscheid werd benadrukt tussen een vertrouwenscontactpersoon, die iemand de juiste weg moet wijzen om optimaal begeleid te worden, en een vertrouwenspersoon, die een deel van die begeleiding uitvoert.

De vertrouwenscontactpersoon blijft neutraal en is er voor iemand die een melding doet, zoals een slachtoffer of getuige, maar ook iemand die beschuldigd wordt kan bij hem of haar terecht. De vertrouwenspersoon heeft een andere rol, en kan zich wel ‘partijdig’ opstellen, in de zin dat die zich specifiek richt op ondersteuning van één van de betrokkenen in een kwestie.

De vertrouwenscontactpersoon probeert het proces in goede banen te leiden, waarbij aan ieders belang recht wordt gedaan. De vertrouwenspersoon is niet gericht op het proces, maar op dienstbaarheid aan de persoon die zich bij hem of haar meldt.

De VA wil in 2020 een netwerk van vertrouwenscontactpersonen in werking hebben, zodat iedereen in de vechtsportsector aanspreekpunten weet te vinden voor mensen die misstanden ervaren. We houden jullie op de hoogte via deze site en onze nieuwsbrief.

Als je onze nieuwsbrief, die vanaf nu maandelijks verschijnt, ook wil ontvangen, stuur dan een mailtje met als titel ´Nieuwsbrief´.

Als je geïnteresseerd bent om zelf vertrouwenscontactpersoon voor de vechtsportsector te worden, stuur ons dan ook een mailtje. We kunnen je dan op een lijst zetten voor een volgende opleidingsronde.

Er wordt dus aan gewerkt, maar momenteel is de ondersteuning van slachtoffers binnen de vechtsportsector nog niet op orde. Als jij nu al te maken hebt met grensoverschrijdend gedrag, heb je wel verschillende opties. Je kunt contact opnemen met de Vechtsportautoriteit. Ook kun je contact zoeken met het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF. Slachtofferhulp Nederland is eveneens een goed aanspreekpunt als je ondersteuning of advies zoekt. Het melden van strafbare feiten kan ook bij M. Meld Misdaad Anoniem.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.