Versoepeling voor jongvolwassenen, maar Nederland heeft meer nodig

Geplaatst op: 24-02-2021

Vanaf 3 maart mogen jongvolwassenen weer samen in de buitenlucht sporten, verlost van de anderhalvemetermaatregel. Heel fijn voor jonge sporters, maar voorlopig is dat de enige versoepeling van de coronamaatregelen die de regering voor de sportsector heeft aangekondigd. De Nederlandse Vechtsportautoriteit blijft onverminderd pleiten voor meer ruimte om te bewegen. Dit gebeurt vanuit de overtuiging dat genoeg bewegen bijdraagt aan de bestrijding van de pandemie.

Voor duizenden jonge sporters is het goed nieuws dat men tot en met 26 jaar weer mag trainen met contact – al is het buiten. Een grote categorie mag dus weer padsen, clinchen, grondwerk oefenen en sparren. Let wel op: lokaal beleid blijft leidend! De gemeente bepaalt ook op welke (openbare) plekken wel en niet getraind mag worden.

De afgelopen weken heeft de Vechtsportautoriteit, vertegenwoordigd door NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders waar ook NL Actief lid van is, richting de politiek consequent aangedrongen om Nederland weer in beweging te laten komen. Vechtsportscholen kunnen daarin een belangrijke rol vervullen. Jong en oud, man en vrouw, ongeacht de culturele achtergrond of dikte van de portemonnee, kunnen in vechtsporttraining lichaam en geest laten aansterken. Precies wat we nodig hebben in een ongekende gezondheidscrisis.

Nederland is echter tot stilstand gekomen, is de alarmerende conclusie van de jongste onderzoeken naar sport in coronatijd. Vooral de jeugd is dramatisch minder gaan sporten. Zeker driekwart van de kinderen was in januari 2020 nog actief aan het sporten. Een jaar later doet bijna de helft dat niet meer. Soms zelfs al maanden niet meer. Met name de sluiting - ook voor kinderen - van alle binnensportaccommodaties is daar een belangrijke oorzaak van. De sportschoolhouders staan ondertussen te popelen om hun verantwoordelijkheid te nemen en mensen ook binnen weer in beweging te krijgen.

De VA blijft in contact met het ministerie van de Volksgezondheid, Welzijn en Sport aandringen op het verantwoord heropenen van de sportscholen. Ook via sportkoepel NOC*NSF en de belangenvereniging Platform Ondernemende Sportaanbieders blijven we onverminderd druk uitoefenen op de regering en de Tweede Kamer. De sportscholen zijn immers geen onderdeel van het probleem, maar van de oplossing.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.