Vechtsportschoolhouders moeten noodgrepen plegen om overeind te blijven

Geplaatst op: 11-06-2021

Bijna de helft van de vechtsportschoolhouders heeft eigen geld of geld van familie in de zaak gestoken om tijdens de coronapandemie overeind te blijven. Dat de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de vechtsportsector groot zijn, was al duidelijk. Uit onderzoek op verzoek van de VA waar 135 vechtsportscholen aan hebben deelgenomen blijkt duidelijker hoe groot.

Bijna de helft van de vechtsportscholen verloor tijdens de coronapandemie meer dan 30% van haar leden. Bijna een op vijf verloor zelfs meer dan 50% van de vaste klanten.

Twee derde van de vechtsportscholen maakte gebruik van financiële steun van de overheid. Zij die dit niet deden, kwamen niet in aanmerking of wisten de weg naar de steun niet te vinden. Van de sportondernemers die er wel gebruik van maakten, heeft het overgrote deel een eenmalige gift van €4.000,- of een maandelijkse gift ter hoogte van een minimuminkomen ontvangen. Omdat de steun beperkt was heeft 48% van de sportschoolhouders afgelopen maanden de eigen spaarrekening moeten aanspreken of steun van familie, vrienden of sponsors moeten aanvaarden.

Vechtsportscholen zijn hun klanten zoveel mogelijk tegemoetgekomen. Ze verlaagden de kosten of incasseerden gedurende een periode helemaal niet. Er werd alternatief lesaanbod ontwikkeld. Zeven van de tien sportscholen gaf trainingen buiten. Een op de drie gaf digitaal les.

De cijfers komen voort uit een onderzoek in opdracht van de VA onder 135 vechtsportscholen, uitgevoerd door Sam Soede van de Hogeschool van Amsterdam.

Nu de maatregelen stap voor stap versoepeld worden, komen de leden weer gestaag terug naar de sportscholen. Aan het eind van het kalenderjaar zal duidelijker worden of de sportscholen duurzaam het hoofd boven water kunnen houden.

De VA brengt de positie van vechtsportschoolhouders blijvend onder de aandacht van de politiek, onder meer via NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders, waarin ook de fitnessbranche is vertegenwoordigd.

Keurmerk al na drie maanden een begrip in vechtsportland

geplaatst op 15-06-2021

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is in korte tijd een begrip geworden onder vechtsportschoolhouders.

Vechtsportschoolhouders moeten noodgrepen plegen om overeind te blijven

geplaatst op 11-06-2021

Bijna de helft van de vechtsportschoolhouders heeft eigen geld of geld van familie in de zaak gestoken om tijdens de corona...