Vechtsportautoriteit ‘om tafel’ met sportminister: laat ons niet stikken!

Geplaatst op: 12-05-2020

De VA heeft vandaag deelgenomen aan virtueel overleg met minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport. Aanleiding was onder meer de brandbrief die namens de vechtsportschoolhouders was verzonden aan het kabinet.

De VA was een van de sportorganisaties die aanschoof in een online overleg met de sportminister, samen met sectoren die in hetzelfde schuitje zitten, zoals klimhallen, squashbanen, fitnesscentra, danscentra en skateparken. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders had in het gesprek het voortouw.

De vertegenwoordigers van de vechtsporten en de andere branches hebben nadrukkelijk bepleit dat Nederland de binnensportfaciliteiten nodig heeft om gezond en fit te blijven. Dat kan verantwoord, met de protocollen die afgelopen weken zorgvuldig zijn uitgewerkt in samenspraak met NOC*NSF, binnen de kaders van het RIVM. Voor de vechtsport heeft de VA in april al in samenspraak met een groep ervaren sportschoolhouders de sportspecifieke protocollen uitgewerkt.

In het gesprek met Van Rijn kwam ook de financiële tegemoetkoming ter sprake. De VA schreef samen met de boksbond,  judobond en krachtsport en fitnessbond vrijdag in een brandbrief aan de regering: “Het perspectief dat wij op de persconferentie van 6 mei voorgeschoteld kregen, is dat van sluiting tot 1 september. De sportscholen gaan onderuit als zij nog drie maanden de adem moeten inhouden.” Naast snellere heropening is daarom ook gepleit voor nieuwe steunpakketten.

De minister gaf aan dat hij bereid is naar de branche te luisteren en de voorstellen voor te leggen aan experts, maar hij laat in het midden of de binnensportfaciliteiten dan eerder open mogen. De invoeringsdatum van 1 juni lijkt de minister echter onwaarschijnlijk. “We hebben een goed gesprek gehad,” zei Van Rijn na afloop. “De sportscholen hebben aangegeven dat er aanvullende maatregelen mogelijk zijn en ik ben bereid naar ze te luisteren en er advies over te vragen.”

De VA blijft zich onverminderd inzetten voor eerdere opening dan 1 september, met een steeds breder worden front van bondgenoten. Wordt vervolgd!

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.