VA op Ondermijningsfestival: hoe houden we kwaadwillenden buiten de deur?

Eén van de misstanden in vechtsportwereld die leidden tot een crisis in de sport en de oprichting van de Vechtsportautoriteit, was de vermenging van onder- en bovenwereld die soms rond de ring werd gesignaleerd. In dat kader werd de Vechtsportautoriteit onlangs gevraagd om op het Ondermijningsfestival van de Politie in Den Haag te vertellen wat hiertegen wordt gedaan.

De vechtsportsector heeft in het verleden last gehad van louche types die onder meer evenementen gebruikten voor hun schimmige praktijken. Er werd gepoogd geld wit te wassen en autoriteiten constateerden dat sommige criminelen gala’s misbruikten als ‘netwerkgelegenheid’. Toestanden die de sector bestrijdt met harde onderlinge afspraken, onder meer in de VA-convenanten, en in goed overleg met lokale autoriteiten.

Het Ondermijningsfestival dat onlangs werd gehouden in Den Haag was een gelegenheid voor verschillende politiediensten en andere overheidsinstanties om kennis en ervaringen uit te wisselen over vormen van misdaad die een impact hebben op het vertrouwen van mensen in de samenleving, in specifieke sectoren en in de overheid.

Er was een informatiemarkt en er werden presentaties gegeven over onder meer het herkennen van mensenhandel, over de impact van witwassen via de middenstand, en over het complexe circuit achter sigarettensmokkel. Namens de Vechtsportautoriteit hielden Marcel Scholtes en Barry Smit presentaties over de middelen die door de VA worden ingezet om de vechtsportwereld uit de greep van kwaadwillenden te houden.

Een zaal met voornamelijk rechercheurs kreeg te horen welke vereisten er inmiddels gelden voor evenementen en hoe deze bijdragen aan het opschonen van de sector. Dat gaat onder meer over het afdwingen van harde veiligheidseisen en financiële transparantie, die worden gecontroleerd door onafhankelijke auditteams. Ook werd toegelicht hoe vanaf 2020 het keurmerk voor vechtsportscholen gaat worden ingezet om onze sector steeds gezonder en veiliger te maken.

Nieuwe coronamaatregelen: gevolgen voor vechtsport

geplaatst op 13-10-2020

De nieuwe maatregelen ter bestrijding van de coronacrisis hebben ook gevolgen voor de vechtsport.

Vacature stagiair (v/m) Nederlandse Vechtsportautoriteit (HBO/WO)

geplaatst op 07-10-2020

De VA is op zoek naar een enthousiaste stagiair (v/m) voor een meewerkstage en het uitvoeren van een onderzoek.