Trainen in tijden van corona: de praktijk

Geplaatst op: 27-05-2020

De coronamaatregelen hebben de sportscholen hard geraakt. De deur ging onverbiddelijk op slot. Maar vechtsporters zitten niet graag op hun gat en verzonnen al snel nieuwe methodes om toch aan de slag te kunnen. 

Om hun leden bezig te houden en aan zich verbonden te houden, werden al snel alternatieve trainingen georganiseerd. Via Youtube, Facebook, Instagram, Zoom: elke mogelijkheid werd benut. En zodra na een aantal weken de kinderen en jongeren weer mochten sporten, toonden de sportscholen opnieuw hun creatieve kracht. Buiten sportscholen en op gemeentelijke sportparken verrezen soms hele buitendojo´s.

Vanaf 29 april zijn de trainingen van vechtsportscholen dus hervat voor kinderen en jongeren. De categorie tot en met 12 jaar mag buiten sporten, in georganiseerd verband. Daarbij hoeven zij zich niet aan de anderhalvemeterbeperkingen te houden. Ook jongeren van 13 tot en met 18 jaar kregen vanaf 29 april meer ruimte om te sporten, maar voor hen gold de anderhalvemeterlimiet nog wel. Inmiddels mogen ook zij weer contact maken tijdens de trainingen. Sinds 11 mei mogen ook de volwassenen weer buiten aan de slag, maar zij hebben nog wel de anderhalve meter afstand te handhaven.

Iedereen mag, als alles goed gaat, vanaf 1 juli weer binnen aan de slag. Tot die tijd zijn we nog even buiten bezig - en wie weet daarna ook nog wel, want in de hete zomermaanden is buiten sporten vaak een aantrekkelijke optie.

Hoe pakken de sportscholen de uitdagingen op? We maken een rondje. Wie weet brengt het jou op ideeën die je zelf nog niet had bedacht?

Veel sportscholen hebben ervoor gekozen om door te gaan met lesgeven, maar dan via video. Bijvoorbeeld Richard en Channa van Sportcentrum Van Asdonck.

Duran Ebren van Muaythai Academy Duran maakt in een videotraining handig gebruik van foam noodles. Hiermee respecteert hij zelf de 1,5 meter afstand, maar weet hij die met dit hulpmiddel te overbruggen, zodat er bijvoorbeeld getraind kan worden op verdediging van het hoofd.

Ook Yamato Gym uit Weesp gebruikt zwembadnoodles om sparring te simuleren.

Sem Schilt en MIke Soumokil weten de anderhalve meter ook te respecteren én te overbruggen.

Silent Dragon Gouda laat bij de buitentraining zien dat kickboksen voor alle leeftijden is en schakelt zeer jonge instructeurs in.

Lawa Gym laat niet alleen zien hoe je buiten solo kunt ‘rollen’, maar steekt de leden meteen mentaal een hart onder de riem met een motiverende spoken word-performance.

Toen vanaf 29 april er eindelijk weer georganiseerd buiten getraind kon worden door de kinderen, was de opluchting groot. Bijvoorbeeld bij The Colosseum Kids in Utrecht.

 

 

 

Maar niet alleen bij de kinderen zelf, ook bij sportschoolhouders als Irma Verhoeff van Bob Schreiber Sports Academy in Krommenie.

Geplaatst door Irma Verhoeff op Woensdag 29 april 2020

 

De jongens en meiden van Totally-Fit in Eindhoven laten zien hoe gevarieerd een buitentraining kan zijn. Kracht, techniek, balans, conditie, coördinatie: de afwisseling is enorm.

Maandag 4 Mei 2020 Totally-Fit heeft weer een top training verzorgd aan de kinderen en jeugd.. outdoor/buiten training...

Geplaatst door Totally-Fit op Dinsdag 5 mei 2020

 

Het enthousiasme spatte er af, ook bij ARJ Trainingen:

Vandaag eindelijk weer lekker (buiten) getraind met een aantal kinderen van de ARJ Kids Defence groepen! Tot vrijdag toppers!

 

De kinderen hoefden niet op anderhalve meter afstand te houden. De jongeren van 12 tot 19 aanvankelijk nog wel. Veel sportscholen moesten daarom vakken uittekenen. Bij Fight Institute by Peter Aerts keken ze om zich heen en dachten ze: die vakken hebben we al!

Fightinstitute PeterAertsūüĒ•ūüĒ•ūüĒ•Future Champs#taekwondo #kickboxing #enschede #corona #stayhealthy #stayfit #anderhalfmeter #peteraertsofficial #japan #newtalents ūüĒ•ūüĒ•ūüĒ•

Geplaatst door Fight Institute by Peter Aerts op Donderdag 30 april 2020

 

De vreugde op de gezichten van de kinderen, bijvoorbeeld van trainer Rashid van Exel, was een hoognodige positieve impuls in deze onzekere tijd.

Geplaatst door Rashid van Exel op Woensdag 29 april 2020

 

 

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.