Statement Nederlandse Vechtsportautoriteit over ‘hoodfights’

Geplaatst op: 10-07-2020

De VA heeft kennisgenomen van de zogenaamde 'hoodfights' die recent in Nederland zijn gehouden. Georganiseerde straatgevechten tussen jongeren die live op sociale media worden gestreamd. Mensen die in de martial arts actief zijn, dienen zich verre te houden van deze ondoordachte initiatieven, die de vechtsport in een zeer kwalijk daglicht zetten.

Diverse media gaven de afgelopen weken aandacht aan deze straatgevechten. Hieruit werd al snel duidelijk dat de betrokkenen geen idee hebben hoe onverantwoord ze bezig zijn. Jongeren, meestal onvoldoende getraind, krijgen een paar handschoenen en mogen elkaar te lijf gaan. Het wordt soms boksen genoemd, soms kickboksen, maar de VA ziet deze activiteiten zeker niet als vechtsport en distantieert zich ervan. De georganiseerde vechtsport heeft de gezondheid van de sporters centraal staan. De hoodfights zijn illegaal, er is geen enkele medische begeleiding aanwezig en de gezondheid en veiligheid van de deelnemers zijn verre van gewaarborgd.

De politie en gemeenten hebben inmiddels contact met de organisatoren, omdat zij met hun activiteiten op pleinen en parken de openbare orde verstoren. De VA heeft vernomen dat de organisatoren voornemens zijn om ringartsen en deskundige scheidsrechters in te schakelen voor hun straatgevechten. Gelukkig heeft de VA geen signalen ontvangen dat mensen uit onze sporten betrokken zijn of willen worden. Medewerking aan deze straatgevechten, buiten de structuur van de bonden en de VA om, is overduidelijk in strijd met de Algemene gedragsregels full contact vechtsporten waar elke sporter, trainer, sportschoolhouder en promotor zich aan verbindt door deelname aan wedstrijden in Nederland. Mensen uit de sport die toch deelnemen of medewerking verlenen aan dergelijke activiteiten, in binnen- of buitenland, en hiermee de sport in diskrediet brengen, zullen door de VA buitenspel worden gezet. 

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.