Sportschool buitenspel na schending coronamaatregel

Geplaatst op: 03-04-2020

De VA heeft een sportschool voor drie maanden buitengesloten van deelname aan vechtsportevenementen. Reden is een flagrante schending van de coronamaatregelen. De uitsluiting gaat in zodra dat de vechtsportevenementen in Nederland hervat worden.  
 
Ter bestrijding van de corona-pandemie heeft ook de vechtsportwereld haar verantwoordelijkheid genomen. Evenementen zijn afgelast en de sportscholen zijn gesloten. In afstemming met alle actieve bonden in Nederland zijn de coronamaatregelen vanuit het RIVM, de regering en sportkoepel NOC*NSF duidelijk gecommuniceerd aan de vechtsportsector. Hierbij is expliciet aangegeven dat ook georganiseerde buitentrainingen binnen onze sport in strijd zijn met het vereiste van 'social distancing', meer in het bijzonder het bewaren van de aanbevolen 1,5 meter afstand.  

De VA heeft helaas waargenomen dat een sportschool met meerdere leden actief is geweest in een 'full contact’ trainingssessie op het overvolle strand van Scheveningen, op zondag 22 maart 2020. Beelden hiervan waren te zien in o.a. het NOS Journaal, RTL Nieuws en Hart van Nederland. Door het negeren van de coronamaatregelen heeft deze sportschool haar leden, maar ook hun directe omgeving, blootgesteld aan het risico op besmetting met het coronavirus op een moment dat Nederland alles in het werk heeft gesteld de besmettingsgroei af te remmen. Tevens is hier de kickbokssport in diskrediet gebracht op nationale televisie. Dit is in strijd met artikel 8 van de Algemene gedragsregels full contact vechtsporten die van kracht zijn binnen onze sporten. 

De VA heeft de sportschool voor een periode van 3 maanden uitgesloten van deelname aan vechtsportevenementen in Nederland. De sanctie zal ingaan zodra de sportevenementen in Nederland weer worden hervat.

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.