RTL Editie NL over stoten en trappen naar het hoofd bij kinderen

Geplaatst op: 19-11-2020

Kinderen onder de achttien jaar mogen elkaar niet op het hoofd stoten of trappen bij wedstrijden kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts. Maar bij andere vechtsporten mag het nog wel. RTL Editie NL maakte hier een item over.

De Vechtsportautoriteit liet een wetenschappelijke literatuurstudie uitvoeren naar de kennis over de gevolgen van 'impact' op kinderhersenen. "Bij herhaalde impact op het hoofd kan schade ontstaan", zegt VA-bestuurslid Marcel Scholtes. Dat kan tijdelijke schade zijn, maar soms is het blijvend. Volgens onderzoekers heeft de helft van de volwassen (voormalige) vechtsporters chronische hersenschade. "De wetenschappers zeggen dat juist in de jonge jaren, waarin de hersens in ontwikkeling zijn, je wil voorkomen dat de hersenen in de groei en in de ontwikkeling verstoord worden", zegt Scholtes. Dit inzicht was al langer bekend bij de Vechtsportautoriteit. Het leidde tot het besluit om de jeugd niet langer naar het hoofd te laten trappen en stoten in wedstrijden. Dit is inmiddels ingevoerd en geaccepteerd.

Toch zijn andere sporten erg terughoudend met maatregelen om de jeugd beter te beschermen. De VA hoopt dat zij hun verantwoordelijkheid gaan nemen. Bekijk hier de video van RTL Editie NL.


Marcel Scholtes en Marloes Coenen 

(Beeld: RTL Editie NL)

 

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.