Profiel VA: impact op de vechtsport en gemeenten

Geplaatst op: 24-11-2020

De website Allesoversport.nl publiceerde een uitgebreid profiel van de VA. Alles aspecten van het werk van de organisatie komen aan bod: van het toezicht op de evenementen tot de introductie van het Keurmerk voor vechtsportscholen.

Al twintig jaar stijgt het aantal Nederlanders dat een vechtsport beoefent. Onder jongeren staat kickboksen zelfs in de top 10 van populairste sporten. Toch bevond de sport zich rond 2010 in een regelrechte crisis. Een toezichthouder moest orde op zaken stellen. Sinds de oprichting van de Nederlands Vechtsportautoriteit is het tij gekeerd en verovert de vechtsport een prominent plek in het Nederlandse sportlandschap. Hoe pakten ze dat aan?

Kickboksgala’s liepen tien jaar geleden zo vaak uit de hand, dat gemeenten ze structureel wilden weren. Als vechtsporters in de media kwamen, was het vaak met initialen. Het werd normaal gevonden dat kinderen in wedstrijden andere kinderen vol tegen het hoofd trapten. Trainers konden met een veroordeling op zak en een elektronische enkelband om lesgeven in een gemeentelijke gymzaal. Notoire criminelen fêteerden elkaar aan VIP-tafels op vechtsportevenementen. Motorbendes waren vaak intimiderend aanwezig. Zo´n dertien concurrerende sportbonden zorgden voor een totaal versnipperd beleid, bijvoorbeeld rond de spelregels.

Uit deze crisis werd de Nederlandse Vechtsportautoriteit geboren, toezichthouder op het kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) in ons land.

Lees verder...

Keurmerk vechtsportscholen moet 'cowboys' weren

geplaatst op 05-01-2021

Het platform Sport & Strategie brengt het Keurmerk Vechtsportautoriteit onder de aandacht

Nederland in lockdown: dit betekent het voor de vechtsport

geplaatst op 15-12-2020

De lockdown die door de regering is aangekondigd, leidt tot sluiting van alle sportscholen voor vijf weken.