Opening sportscholen naar 1 juli: eindelijk weer perspectief

Geplaatst op: 27-05-2020

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is blij dat de regering heeft geluisterd naar de argumenten om de heropeningsdatum voor sportscholen naar voren te halen: 1 september wordt 1 juli. ‘Dit is goed nieuws voor de sportscholen,’ zegt voorzitter Herbert Dekkers. ‘We zijn er nog niet, maar de vechtsportscholen, die het water aan de lippen hebben staan, krijgen hiermee eindelijk perspectief op overleving.’

Tot 27 mei zei de regering dat sportscholen pas 1 september weer open mochten. Veel sportscholen vreesden daardoor acuut voor hun voortbestaan. De VA bracht dat, samen met NOC*NSF, NL Actief en het POS, onlangs nog eens onder de aandacht in overleg met sportminister Martin van Rijn. Ook werd daar de boodschap onderstreept van 1600 zorgprofessionals die opriepen om meer sport en beweging te stimuleren. Eerder werd door de VA met andere vechtsportorganisaties al een brandbrief gestuurd naar de regering. Een afvaardiging van sportschoolhouders demonstreerde vorige week nog in Den Haag hoe vechtsporters veilig binnen de vereiste marges kunnen trainen.

De sector heeft de protocollen voor heropening al een tijd klaarliggen. Deze zijn onder regie van de VA opgesteld in overleg met ervaren sportschoolhouders, binnen de richtlijnen van het RIVM en gecoördineerd door NOC*NSF.

Nadat de gezamenlijke sportorganisaties nog eens samen de binnensportprotocollen hebben aangescherpt, heeft de regering vandaag besloten om de opening twee maanden naar voren te halen: van 1 september naar 1 juli. Dit biedt de sportscholen eindelijk het perspectief waar ze al wekenlang naar snakken: zicht op overleving van deze crisis.

Premier Rutte maakte bij de bekendmaking duidelijk dat het OMT in de week vóór 1 juli nog een afweging kan maken om de heropening te herroepen, als bijvoorbeeld een opleving van de verspreiding van corona wordt geconstateerd.

De VA blijft zich ook komende weken inzetten om de vechtsportsector zo gezond als mogelijk uit de coronacrisis te laten komen, onder meer door met zoveel mogelijk sportbonden en sportondernemers samen op te trekken in het overleg met de politiek.

Keurmerk vechtsportscholen moet 'cowboys' weren

geplaatst op 05-01-2021

Het platform Sport & Strategie brengt het Keurmerk Vechtsportautoriteit onder de aandacht

Nederland in lockdown: dit betekent het voor de vechtsport

geplaatst op 15-12-2020

De lockdown die door de regering is aangekondigd, leidt tot sluiting van alle sportscholen voor vijf weken.