Op pad met het Auditteam

De kwaliteit van vechtsportevenementen bewaken is een van de taken van de Vechtsportautoriteit. Daarom gaan elk week auditors op pad om te zien wat goed gaat en wat beter kan. `Ik dacht al, wanneer komen jullie een keer langs?’

Sinds begin 2018 worden evenementen bezocht door leden van het auditteam. Dit is een poule van vechtsportliefhebbers die vaak beroepsmatig kennis hebben van controleprocessen. Ze werken doordeweeks als advocaat, accountant of onderzoeker bij de overheid, en gaan in het weekend als vrijwilliger de zaaltjes af. Ze kijken wat er goed gaat tijdens de gala´s en toernooien, en wat er een volgende keer beter kan.

Ze kijken naar zaken als gezondheidsvoorzieningen voor de sporters, de veiligheid van de bezoekers, en de financiële transparantie. `Niet om politieagentje te spelen, maar om samen de kwaliteit op te schroeven,’ zegt Marcel Scholtes. Hij is in het bestuur van de VA verantwoordelijk voor de audits.

In het dagelijks leven is Scholtes senior inspecteur bij de Inspectie van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Hij heeft een lange loopbaan als politieman achter de rug. Hij zou dus best ´politieagentje´ kunnen spelen, maar wil benadrukken dat het auditteam vooral een constructieve rol heeft. ´We willen de vechtsportwereld organisatorisch naar een hoger niveau brengen, dat is ons hoofddoel.´

Hartelijk ontvangst

Jaarlijks worden zo’n dertig evenementen bezocht door een koppel auditors. Van Groningen tot Heerlen, van de Gelredome tot de gym om de hoek. Ze melden zich soms aangekondigd, soms onaangekondigd aan de deur, in een polo met het logo van de VA en een identificatiepasje. Alle bonden en promotors hebben afgesproken dat ze vrij toegang krijgen tot alle evenementen, tot alle ruimtes daar, en dat ze ter plekke iedereen kunnen spreken.

Half november vindt een onaangekondigde audit plaats in sporthal Waardergolf in Heerhugowaard. `Ik dacht al, wanneer komen jullie een keer langs?’ zegt Ruud Alwart van Mejiro Gym Heerhugowaard half grappend. Hij organiseert het evenement ‘The Smash’ en ontvangt auditors Jeroen en Tom op hartelijke wijze. Jeroen is onder andere arbeidsrechtskundig adviseur in de vakbeweging, Tom is criminoloog. Beiden zijn al jaren actieve kickboksers.

Op rolletjes

Alwart leidt hen trots rond in de zaal. Er is een ring op een verhoging opgebouwd, die op dat moment nog eens gecontroleerd wordt door de hoofdscheidsrechter. De scheidsrechters en juryleden zijn verbonden aan de WMTA, de convenantpartner van de VA die de auspiciën verleent over dit evenement. Je zou kunnen denken dat Alwart wel iets anders aan zijn hoofd heeft dan auditors ontvangen. Hij geeft echter aan dat alles op rolletjes loopt, en neemt de tijd om de vragen te beantwoorden die worden gesteld over de vergunning, de kaartverkoop, de veiligheid en de faciliteiten voor sporters en officials.

Na deze rondleiding maken de auditors zelf een ronde door het gebouw. Ze spreken allerlei mensen. Van sporters en coaches tot gastvrouwen en beveiligers, van de vrijwilligers van Mejiro tot ouders van jonge deelnemers. Ze spreken de ringarts over het verloop van de wegingen en over de faciliteiten die haar ter beschikking zijn gesteld. Daarna bekijken ze de kleedkamers en nemen ze de matchmaking door met de WMTA-vertegenwoordiger. Staan er geen beginners tegenover gevorderden? Zijn er geen grote gewichtsverschillen? Is van alle deelnemers gecontroleerd of hun Fightpassport op orde is?

Heldere afspraken

`Meestal kondigen we een bezoek tevoren aan,’ legt Jeroen uit, een van de meer ervaren auditors. `Dan heeft de organisator de tijd om wat papierwerk voor ons klaar te leggen. De nodige vergunningen en het financiële plan, bijvoorbeeld. Als we, zoals nu, onaangekondigd komen, spreken we met de organisator af dat hij het een aantal dagen later per mail overlegt.´

De bonden die met de VA samenwerken, hebben in een convenant heldere afspraken gemaakt over de vereisten voor een evenement. Hierin staan onder meer vereisten rond medische ondersteuning, een veiligheidsplan, faciliteiten voor de sporters en evenwichtige matchmaking. De auditors constateren meestal wel wat verbeterpunten, maar in grote lijnen is het nu voor iedereen duidelijk dat onder elk evenement een goed fundament moet liggen. Dat is inmiddels ook het geval.

Bij het evenement in Heerhugowaard blijkt aan het eind van de dag dat de organisatie z’n zaken op alle vlakken op orde heeft. Als de auditors in de loop van de middag per toeval drie vertegenwoordigers van de gemeente ontmoeten, blijken ook zij zeer te spreken over de organisatie. Bovendien krijgen de auditors een aantal mooie partijen te zien van jongens en meisjes en vrouwen en mannen in allerlei klassen, vaak aangemoedigd door enthousiaste familieleden en vrienden op de goed gevulde tribunes.

Buitenspel

Dat de auditors vaak een positieve rapportage kunnen opstellen, betekent overigens niet dat er geen misstanden meer zijn in kickboksland. Met enige regelmaat constateert de VA dat er kleinschalige evenementen worden georganiseerd door mensen die lak lijken te hebben aan de standaarden die de VA wil handhaven. `Helaas krijgen we soms nog mailtjes over sportscholen die eigen events organiseren, en waar dan bijvoorbeeld kinderen vechten terwijl geen dokter aanwezig is,’ zegt Farid Gamei, manager van het bureau van de Vechtsportautoriteit. `Of ze noemen het een clubkampioenschap of Open Dag en denken dat de afgesproken normen dan niet gelden. Daarom houden wij de mogelijkheid open om ook achteraf een audit uit te voeren. Constateren we dat sportscholen over de schreef gaat, dan komen ze op de zwarte lijst. Dan hebben ze echt een probleem. Dan worden hun vechters en trainers uitgesloten van deelname aan wedstrijden en staan ze echt een tijd buitenspel.’

Ervaring

Half december meldt Jeroen zich opnieuw onaangekondigd in West-Friesland aan de deur van een sporthal. Dit keer in Schermerhorn, waar Enfusion Alkmaar plaatsvindt. Hij wordt vergezeld door Barry Smit, werkzaam bij het bureau van de Vechtsportautoriteit. Organisator Edwin van Os is een van de meest ervaren promotors in de kickbokswereld. Dat uit zich in de professionaliteit van ‘de productie’ van vandaag. Een televisieterm, productie, want Enfusion is niet alleen een sportevenement. Het is ook een show waarvan de hoofdpartijen rechtstreeks worden uitgezonden in meerdere landen.

Ook Van Os ontvangt de auditors vriendelijk. Hij leidt hen rond en beantwoordt alle vragen. Hij hanteert op het gebied van veiligheid strengere normen dan gebruikelijk zijn. Het aantal beveiligers is een stuk hoger dan doorgaans. Er zijn bovendien verkeersregelaars ingeschakeld om de overlast voor de omgeving minimaal te houden. Ook zijn er twee ringartsen aanwezig, waar één gebruikelijk is. ´Dat is gevolg van de televisieproductie,´ licht Van Os toe. `Als een arts na een partij wat langer met een vechter bezig is, moet een collega het kunnen overnemen aan de ring, zodat we geen vertraging oplopen.’

Sfeervol

In een pauze van het programma spreken Jeroen en Barry met de aanwezige artsen en met Joop Ubeda. Deze goedlachse veteraan vertegenwoordigt de NKF, de organisatie die de auspiciën verleent over het evenement. Deze bond verzorgt onder meer de scheidsrechters, juryleden en ringartsen. De auditors nemen met hen de voorbereiding en het verloop van de avond door. Ze stellen de gebruikelijke vragen over onder meer de matchmaking, de weging en het gebruik van het Fightpassport-systeem. De scheidsrechtersbaas en de medici zijn goed te spreken over de gang van zaken en hebben geen bijzonderheden te melden.

De matchmaking blijkt die avond inderdaad evenwichtig. De partijen zijn levendig en spannend. De avond in de Schermerhorn verloopt goed en de sfeer zit. Maar dat is ook te danken aan de supporters van een aantal vechters uit onder meer Alkmaar en Haarlem, die zich enthousiast laten horen.

Verbeterpunten

Als de auditors wel zaken vinden waarop verbetering mogelijk is, nemen ze dit op in hun rapportage. De eindrapportages wordt vervolgens teruggekoppeld naar de promotor, de bond die auspiciën verleent, en de gemeente. Alle betrokkenen kunnen dan bij volgende evenementen extra aandacht geven aan deze punten.

Iets voor jou?

Het Auditteam bestaat nu uit ongeveer 25 mensen en wordt gestaag uitgebreid. Hiervoor worden mensen gezocht die affiniteit hebben met de sport, maar wel volstrekt onafhankelijk in deze wereld kunnen werken. Ze zijn bijvoorbeeld geen coaches, sportschooleigenaar of verbonden aan bonden of promotors. Lijkt het ook jou interessant om lid te worden en heb jij expertise die relevant is voor dit werk? Neem dan contact op met de VA via info@vechtsportautoriteit.nl 

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.