'Niet naar het hoofd tot 18’ vanaf 1 januari definitief

Met ingang van 1 januari 2020 is de afspraak om in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden bij de jeugd tot 18 jaar geen technieken naar het hoofd toe te staan, definitief. De overgangsregeling die twee jaar geleden werd ingesteld, is dan verlopen. De enige uitzondering geldt vechters die afgelopen jaar 17 werden en in een volwassen klasse (Nw, C, B, A) uitkwamen; zij blijven ook in de maanden van 2020 waarin zij nog 17 zijn, in de volwassen klasse vechten.

Afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de schadelijke gevolgen van hoofdtrauma voor onvolgroeide hersenen. Kinderen die een voetbal koppen of een klap met een bokshandschoen tegen het hoofd krijgen, ondervinden daarvan meer schade dan volwassenen. Schade die levenslang gevolgen heeft.

Foto: Gordmann (CC BY-NC-ND 2.0)

De medische commissie van de Vechtsportautoriteit, waarin ringartsen en andere deskundige medici zitten, kwam daarom met een aanbeveling. Bij jeugdwedstrijden in onze sporten moesten technieken naar het hoofd (stoten of trappen) worden verboden. Hoewel het voor veel mensen binnen de sport even slikken was, overheerst het besef dat de belangen van de kinderen voorop moeten staan. De maatregelen zijn onvermijdelijk. Het dragen van hoofdkappen was naar het oordeel van de artsen onvoldoende effectief. Die voorkomen eigenlijk alleen cosmetische schade, maar doen weinig om de impact van een klap of trap te beperken.

In overleg met de convenantpartners en andere deskundigen uit de sport werd een overgangsregeling vastgesteld voor een periode van twee jaar, voor sporters die 16 en 17 jaar oud waren. Het werd per 1 januari 2018 voor jeugd tot en met 15 jaar verboden technieken naar het hoofd te gebruiken. Voor iedereen die op 1 januari 2018 16 jaar of ouder was, was het nog wel toegestaan. Per 1 januari 2019 werd het voor jeugd tot en met 16 jaar verboden. Iedereen die op dat moment 17 jaar of ouder was, werd het nog wel toegestaan.

Per 1 januari 2020 zijn voor alle jeugd tot 18 jaar in Nederland technieken naar het hoofd verboden. Daarmee heeft de maatregel zijn definitieve vorm gekregen. De enige uitzondering die gemaakt wordt is dat sporters die in 2019 17 jaar oud werden, en in een volwassen klasse (Nw, C, B, A) hebben gevochten, niet teruggaan naar de Jeugdklasse. Hij of zij blijft in de maanden van 2020 waarin hij of zij nog 17 is, in de volwassen klasse uitkomen. Dat een vechter voor deze uitzondering in aanmerking komt, moet middels het Fightpassport bij de bond worden aangetoond.

 


 

“Ik ben pas op mijn 18e begonnen met wedstrijden en toch uitgegroeid tot meervoudig wereldkampioen. Het is maar de vraag of dat gelukt was als ik voor die tijd tegen klappen op mijn hoofd was aangelopen. ’’

- Ernesto Hoost, voormalig viervoudig K1 kampioen

 


 

Inmiddels is deze nieuwe norm breed geaccepteerd, en we zien het draagvlak nog steeds groeien. In de loop van 2020 zal de Vechtsportautoriteit een nieuwe studie publiceren waarin de wetenschappelijke onderbouwing van deze maatregel duidelijker dan ooit op papier wordt gesteld. Daarmee zullen naar onze overtuiging bij veel mensen de laatste twijfels worden weggenomen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.