Nederlandse Vechtsportautoriteit introduceert één licentiesysteem

De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft één licentiesysteem ontwikkeld om de full contactvechtsporten kickboksen, muay thaiboksen en mixed martial arts (MMA) kwalitatief nog sterker te maken en beter te reguleren. Dit licentiesysteem moet er vanaf januari 2019 voor zorgen dat alle functies in de vechtsportwereld door deskundig opgeleide personen worden uitgevoerd. Dit gaat gelden voor trainers/coaches, scheidsrechters, juryleden en ringartsen. De Vechtsportautoriteit geeft alleen licenties uit als het sportkader geschoold is binnen de kwalificatiestructuur sport (KSS) van sportkoepel NOC*NSF. De vechtsportbonden moeten gaan zorgen dat zij hun sportkader adequaat opleiden.

Ook alle organisatoren van vechtsportevenementen, zogenaamde promotors, krijgen te maken met dit licentiesysteem. Alleen promotors die een promotorsovereenkomst aangaan komen in aanmerking voor een licentie die vereist is om een vechtsportevenement te organiseren.

De Vechtsportautoriteit stimuleert bonden om kaderopleidingen te verzorgen. Op die manier gaat het kwaliteitsniveau van de vechtsportsector omhoog. Zo heeft de Vechtsportautoriteit ruimte aangeboden aan verschillende bonden om gezamenlijk kennis uit te wisselen tussen juryleden en scheidsrechters. De bonden zijn voornemens om hier dan ook een vervolg aan te geven door samen een opleiding voor scheidsrechters en juryleden op te zetten.

De medische commissie van de Vechtsportautoriteit is momenteel bezig om een jaarlijkse bijscholingscursus voor de actieve ringartsen op te zetten.

Samenwerking is het sleutelwoord, want de sector is lange tijd verdeeld geweest. De bereidheid om gezamenlijk te streven naar een nog veiligere, gezondere en gereguleerde vechtsportsector is groot. De Vechtsportautoriteit bevordert dit door zich te laten voeden met commissies van deskundigen uit de vechtsportsector, en door zijn aansluiting bij NOC*NSF als geassocieerd lid. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: een aantrekkelijke, sterke vechtsportsector waar we met plezier sporten en met zijn allen trots op kunnen zijn.

Vacature communicatiemedewerker Nederlandse Vechtsportautoriteit

Nederlandse Vechtsportautoriteit   De Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna VA) is de landelijke toezichthouder voor ...

Lees meer

Digitaal Fightpassport verplicht!

Vanaf 2019 moet iedereen die in Nederland deelneemt aan wedstrijden voor het kickboksen, thaiboksen of MMA in het bezit zijn va...

Lees meer
Meer nieuws
 • De taken

  De taken

  De Vechtsport Autoriteit heeft een 1) toezichthoudende en een 2) communicatieve functie bij de uitvoering van de maatregelen uit het plan van aanpak:

  Lees meer
 • Over De Vechtsportautoriteit

  Over De Vechtsportautoriteit

  De Vechtsport Autoriteit positioneert zichzelf in de driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

  Lees meer