Nederlandse Vechtsportautoriteit introduceert één licentiesysteem

De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft één licentiesysteem ontwikkeld om de full contactvechtsporten kickboksen, muay thaiboksen en mixed martial arts (MMA) kwalitatief nog sterker te maken en beter te reguleren. Dit licentiesysteem moet er vanaf januari 2019 voor zorgen dat alle functies in de vechtsportwereld door deskundig opgeleide personen worden uitgevoerd.

Het licentiesysteem gaat gelden voor trainers/coaches, scheidsrechters, juryleden en ringartsen. De Vechtsportautoriteit geeft alleen licenties uit als het sportkader geschoold is binnen de kwalificatiestructuur sport (KSS) van sportkoepel NOC*NSF. De vechtsportbonden moeten gaan zorgen dat zij hun sportkader adequaat opleiden.

Ook alle organisatoren van vechtsportevenementen, zogenaamde promotors, krijgen te maken met dit licentiesysteem. Alleen promotors die een promotorsovereenkomst aangaan komen in aanmerking voor een licentie die vereist is om een vechtsportevenement te organiseren.

De Vechtsportautoriteit stimuleert bonden om kaderopleidingen te verzorgen. Op die manier gaat het kwaliteitsniveau van de vechtsportsector omhoog. Zo heeft de Vechtsportautoriteit ruimte aangeboden aan verschillende bonden om gezamenlijk kennis uit te wisselen tussen juryleden en scheidsrechters. De bonden zijn voornemens om hier dan ook een vervolg aan te geven door samen een opleiding voor scheidsrechters en juryleden op te zetten.

De medische commissie van de Vechtsportautoriteit is momenteel bezig om een jaarlijkse bijscholingscursus voor de actieve ringartsen op te zetten.

Samenwerking is het sleutelwoord, want de sector is lange tijd verdeeld geweest. De bereidheid om gezamenlijk te streven naar een nog veiligere, gezondere en gereguleerde vechtsportsector is groot. De Vechtsportautoriteit bevordert dit door zich te laten voeden met commissies van deskundigen uit de vechtsportsector, en door zijn aansluiting bij NOC*NSF als geassocieerd lid. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: een aantrekkelijke, sterke vechtsportsector waar we met plezier sporten en met zijn allen trots op kunnen zijn.

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.