Nederlandse Vechtsportautoriteit 'erkent' opleiding SKMO

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) heeft de opleiding Stichting Kickboksen en Mixed Martial Arts (SKMO) officieel erkend. SKMO verzorgt al ruim 15 jaar opleidingen tot (jeugd)kickboks- en MMA-leraar in Nederland.

 

Vanaf januari 2019 is één licentiesysteem van kracht voor het sportkader binnen kickboksen, muay thaiboksen en mixed martial arts (MMA). Dit licentiesysteem moet ervoor zorgen dat de verschillende functies in de vechtsportwereld door deskundig opgeleide personen worden uitgevoerd. Dit gaat op termijn gelden voor alle trainers/coaches, scheidsrechters, juryleden en ringartsen. De VA geeft alleen licenties uit als het sportkader van de desbetreffende opleider geschoold is binnen de Kwalificatiestructuur Sport (KSS) van sportkoepel NOC*NSF. De VA heeft in samenwerking met de Academie voor Sportkader (ASK) van NOC*NSF de SKMO-opleiding getoetst aan de KSS-vereisten. Deze toetsing heeft op 31 maart 2019 plaatsgevonden met een positieve uitslag, waarna de opleiding officieel erkend is door NOC*NSF en de VA.

 

Dit betekent dat voor de full contact vechtsporten kickboksen, thaiboksen en MMA in Nederland momenteel alleen de Leraar Martial Arts (LMA) opleiding van de Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) en de SKMO-opleiding officieel erkend zijn en daadwerkelijk voldoen aan de kwalificatiestructuur sport van NOC*NSF. Een trainer met een erkende geldige trainerslicentie wordt in de toekomst steeds belangrijker om de kwaliteit te verhogen en onderscheid te maken met het oog op een landelijke keurmerk voor vechtsportscholen. De VA bereidt momenteel een keurmerk voor. Een trainer met een geldige licentie is één van de vereisten voor dit keurmerk.

 

Sinds januari 2019 heeft de VA verder de landelijke promotorlicentie ingevoerd, is de medische commissie momenteel bezig om een jaarlijkse bijscholingscursus voor ringartsen op te zetten, en treffen wij voorbereidingen om kaderopleidingen voor bijvoorbeeld scheidsrechters en juryleden in de vechtsportsector te faciliteren.

Vacature communicatiemedewerker Nederlandse Vechtsportautoriteit

Nederlandse Vechtsportautoriteit   De Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna VA) is de landelijke toezichthouder voor ...

Lees meer

Digitaal Fightpassport verplicht!

Vanaf 2019 moet iedereen die in Nederland deelneemt aan wedstrijden voor het kickboksen, thaiboksen of MMA in het bezit zijn va...

Lees meer
Meer nieuws
 • De taken

  De taken

  De Vechtsport Autoriteit heeft een 1) toezichthoudende en een 2) communicatieve functie bij de uitvoering van de maatregelen uit het plan van aanpak:

  Lees meer
 • Over De Vechtsportautoriteit

  Over De Vechtsportautoriteit

  De Vechtsport Autoriteit positioneert zichzelf in de driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

  Lees meer