Meedoen aan illegale gevechten heeft gevolgen, waar ze ook plaatsvinden

Geplaatst op: 28-04-2021

Vechtsporters die meedoen aan illegale (straat)gevechten schaden het aanzien van de vechtsport. Ook als die gevechten in andere landen plaatsvinden. Als een Nederlander betrokken is bij een evenement waarbij zwaargewonden of doden vallen, zal de hele Nederlandse vechtsport in een kwaad daglicht worden gezet. Zij die deelnemen aan dit soort ‘wilde’ evenementen kunnen een flinke schorsing tegemoet zien die geldt bij alle Nederlandse sportbonden en promotors. Zij komen in ons land een lange tijd niet meer aan de bak.

De vechtsport is al een aantal jaren bezig misstanden te bestrijden. De maatschappelijke acceptatie van onze geliefde sporten neemt daardoor toe. Kickboksen, thaiboksen en mma worden steeds meer gezien als volwaardige topsporten. Nederlandse wedstrijdvechters die meedoen aan illegale (straat)gevechten, schaden het aanzien en de positie van de vechtsport in ons land. Daarom treden alle sportbonden en promotors hier gezamenlijk tegen op.

De illegale (straat)gevechten die live op sociale media worden gestreamd, zijn zeer onveilig. Ze vinden vaak plaats op betonnen vloeren, tussen hekken met betonnen voeten waar mensen hun nek op kunnen breken. Van serieuze medische begeleiding of vakkundige scheidsrechters is geen sprake. Deelnemers brengen zichzelf en hun tegenstanders bewust in gevaar. Bovendien trekken zij met deelname hun sport in de sfeer van hooliganisme en georganiseerde criminaliteit. Daarmee schaden zij de vechtsport.

De VA en de Nederlandse sportbonden beschouwen deelname aan illegale gevechten als strijdig met de Algemene gedragsregels waar elke sporter, trainer, sportschoolhouder en promotor zich aan verbindt bij deelname aan wedstrijden in Nederland. Sporters die bewust het risico nemen zichzelf en anderen in gevaar te brengen, schaden de reputatie van de Nederlandse vechtsport. Zij kunnen rekenen op een forse schorsing die door alle bonden en promotors in Nederland wordt overgenomen.

Ook de sportschool van de deelnemer zal worden aangesproken. Ondersteuning of promotie van dergelijke activiteiten kan leiden tot intrekking of ontzegging van het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Dat kan uiteindelijk leiden tot uitsluiting van de hele sportschool van wedstrijden in Nederland.

Versoepeling voor sportscholen als aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

geplaatst op 12-05-2021

De sportscholen mogen binnen publiek ontvangen en volwassenen mogen buiten in groepen trainen als het aantal ziekenhuisopnames kom

‘Gemeenten willen ook weten welke sportschool kwaliteit biedt’

geplaatst op 11-05-2021

Magazine Sport & Gemeente besteedde uitgebreid aandacht aan het Keurmerk Vechtsportautoriteit.