Maatregelen na wangedrag op kickboksevenement

Naar aanleiding van wangedrag tijdens een kickboksevenement in Capelle aan den IJssel heeft Nederlandse Vechtsportautoriteit maatregelen getroffen tegen een wedstrijdvechter, een lid van diens entourage en een official.

Per 1 januari 2019 zijn de Algemene gedragsregels full contact vechtsporten (.pdf) van kracht. Op 8 december 2019 heeft zich tijdens een evenement in Capelle aan den IJssel een incident voorgedaan waarbij verschillende mensen deze regels ernstig hebben overtreden.

Een van de deelnemers aan een wedstrijd heeft zijn tegenstander gebeten, zo constateerde de onafhankelijke ringarts. De arbiter diskwalificeerde hierop de vechter, waarna deze ernstige beledigingen en bedreigingen uitte naar de arbiter en andere aanwezigen.

Een persoon uit zijn entourage nam niet zijn verantwoordelijkheid door de-escalerend op te treden, maar stookte de achterban van de vechter juist op. Een official van de bond die auspiciën verleende over het evenement kwam ook de ring in, verloor zijn zelfbeheersing en deelde een klap uit aan de gediskwalificeerde sporter. Hierdoor liep de situatie nog verder uit de hand.

De VA heeft dit alles zelf kunnen constateren omdat van de incidenten goede videobeelden beschikbaar zijn. Het gedrag van de drie genoemde betrokkenen is onacceptabel, en brengt schade toe aan de kickbokssport. Daarom is besloten hen alle drie te schorsen. De vechter mag een half jaar niet meer in de ring staan. Het lid van zijn entourage is voor drie maanden uitgesloten, en de official voor zes maanden.

Op pad met het Auditteam

De kwaliteit van vechtsportevenementen bewaken is een van de taken van de Vechtsportautoriteit. Daarom gaan elk week auditors op pad om te zien wat goed gaat en wat beter kan. `Ik dacht al, wanneer komen jullie een keer langs?’

Lees meer

‘Niet naar het hoofd tot 18’ vanaf 1 januari definitief

Met ingang van 1 januari 2020 is de afspraak om in kickboks-, thaiboks- en mma-wedstrijden bij de jeugd tot 18 jaar geen technieken naar het hoofd toe te staan, definitief. De enige uitzondering geldt vechters die afgelopen jaar 17 werden en al in een volwassen klasse vochten.

Lees meer
Meer nieuws
  • Over De Vechtsportautoriteit

    Over De Vechtsportautoriteit

    De Nederlandse Vechtsportautoriteit positioneert zich in een driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid en de sporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

    Lees meer