Maak kennis met… Marjan de Roos

Geplaatst op: 26-05-2021

De Vechtsportautoriteit bestaat uit een bestuur, een raad van toezicht en een bureau. Zij worden gevoed met kennis door een groot aantal adviseurs die zitting hebben in een vijftal commissies. Maar wat voor mensen zitten daar eigenlijk in?

De VA-commissies richten zich elk op een thema:

- Evenementen en gala's
- Medisch en gezond
- Kwaliteit en licenties
- Techniek
- Communicatie

In deze rubriek laten we jullie kennismaken met een aantal leden hiervan, om jullie meer zicht te geven op wat voor mensen nu eigenlijk inhoudelijk betrokken zijn bij de VA.

Het commissielid dat we dit keer presenteren is Marjan de Roos.

“Tijdens mijn opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Groningen, was ik gestopt met mijn turncarrière en miste ik het trainen. Via volleybal en rugby kwam ik terecht bij de vechtsport. Begin jaren '90 begon ik met pencak silat bij Bert Toisuta. Al snel werd dit gecombineerd met kickboksen. We deden veel pencak silat-demonstraties en katawedstrijden. Daarnaast waren er in die tijd al mixed martial arts-wedstrijden in Groningen.” 

“Door de liefde verhuisde ik naar Amsterdam. Ik moest op zoek naar nieuwe vechtsporttrainers. Vooral door mijn werk met schoolverlaters, die veel aan vechtsport deden, kwam ik in aanraking met Jan Kallenbach sensei. Ik ging bij Kallenbach trainen en ben nooit meer weggegaan. Ik train graag op verschillende plekken, verschillende vechtsporten, maar mijn basis is de dojo van Jan Kallenbach sensei. Helaas is hij onlangs overleden, het grote verlies is nog vers.”

“Via hem ben ik ook bij de VA betrokken geraakt. Hij nam mij mee naar het Landelijk Vechtsport Symposium in theater Tobacco in 2015. Eberhard van der Laan maakte zich daar hard voor regulering van de vechtsport. Iets waar Kallenbach al heel lang voor aan het strijden was. Tijdens deze bijeenkomst leerde ik Hanieh Kamran kennen. Zij gaf les voor het LMA aan het CIOS in Heerenveen. Jan Kallenbach vond dat ik best iets met vechtsport op CIOS Haarlem kon gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan. Inmiddels ben ik daar docent martial arts, bewegen & muziek en omgangskunde.”

“Vanaf 2014 heb ik veel bijeenkomsten met NOCNSF en andere partijen bijgewoond, die aan de basis lagen van het ontstaan van de VA. Een vooruitstrevende groep mensen die écht iets willen met de vechtsport. Tegenwoordig ben ik lid van de commissie Kwaliteit en Licenties, en ik ben Vertrouwenscontactpersoon voor de VA.” 

“Door mijn werk met schoolverlaters in Amsterdam, vind ik het erg belangrijk dat er goed opgeleide jeugdtrainers komen. Vechtsport kan een grote rol spelen in iemands leven, bijvoorbeeld als het thuis of op school even niet lekker loopt. Goede jeugdtrainers kunnen het verschil maken. Daarnaast is het voor de studenten van het CIOS belangrijk dat er genoeg goede stagebedrijven zijn, die de studenten van het CIOS kunnen helpen opleiden. De samenwerking met SKMO en het CIOS is daarvan een voorbeeld.”  

Ik ben nog steeds niet uitgeleerd op het gebied van vechtsport. Het is een heerlijke manier van trainen en ik ontmoet nog steeds erg veel leuke mensen via de vechtsport. Ik hoop het nog vele jaren actief te mogen beoefenen.”

Eerder in deze rubriek:

Maak kennis met... Fabrice Deters
Maak kennis met... Richard van Asdonck
Maak kennis met... Raimond Honig
Maak kennis met... Wout Traas
Maak kennis met... Soeresh Bhatoe
Maak kennis met... Samart Prins
Maak kennis met... Marjan de Roos

Keurmerk al na drie maanden een begrip in vechtsportland

geplaatst op 15-06-2021

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is in korte tijd een begrip geworden onder vechtsportschoolhouders.

Vechtsportschoolhouders moeten noodgrepen plegen om overeind te blijven

geplaatst op 11-06-2021

Bijna de helft van de vechtsportschoolhouders heeft eigen geld of geld van familie in de zaak gestoken om tijdens de corona...