Keurmerk Vechtsportautoriteit, Fight Right en het Label Veilig & Verantwoord Vechtsporten

Geplaatst op: 16-04-2021

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit wordt uitgegeven door de Nederlandse Vechtsportautoriteit, ook bekend als de VA. Maar de vechtsportbranche kent ook het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij, het NIVM. Deze organisatie geeft het Fight Right Keurmerk uit, en het Label Veilig & Verantwoord Vechtsporten. Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen?

Als je al een keurmerk of een label van het NIVM hebt, hoef je dan geen Keurmerk Vechtsportautoriteit aan te vragen?
Het Keurmerk Vechtsportautoriteit staat los van het keurmerk en label van het NIVM. Vechtsportscholen die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en/of mma én willen meedoen aan wedstrijden in deze sporten, moeten op den duur het Keurmerk Vechtsportautoriteit hebben. Ook steeds meer gemeenten nemen het Keurmerk Vechtsportautoriteit op als vereiste voor samenwerking.

Als je al een Keurmerk Vechtsportautoriteit hebt, heeft het dan nog zin om een Fight Right Keurmerk of een Label Veilig & Verantwoord Vechtsporten aan te vragen?
Het NIVM en de Nederlandse Vechtsportautoriteit streven beiden naar één norm m.b.t. kwaliteit van vechtsportorganisaties. Waarbij het Keurmerk Vechtsportautoriteit een verbinding maakt met de wedstrijdsport. Daarom worden vechtsportscholen met het Keurmerk Vechtsportautoriteit geadviseerd geen Label aan te vragen. Ze voldoen al aantoonbaar aan de kwaliteitsnorm die het Label nastreeft.

Het Fight Right Keurmerk stelt een aantal eisen die voor het Keurmerk Vechtsportautoriteit niet worden gesteld. Bijvoorbeeld op het terrein van maatschappelijke betrokkenheid, pedagogisch klimaat, bestuur en financiën. Dit heeft een meerwaarde voor vechtsportscholen die zich op maatschappelijk terrein willen onderscheiden. Of een gym naast het Keurmerk Vechtsportautoriteit ook het Fight Right Keurmerk wil aanvragen, is geheel ter overweging aan de sportschool. De keurmerken bijten elkaar niet en stellen geen botsende eisen.

Hoe zit het met overige vechtsporten?
Vechtsportscholen die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en mma worden door het NIVM gewezen op het Keurmerk Vechtsportautoriteit. Vechtsportscholen die bezighouden met andere vechtsporten en zich bij de VA melden voor een Keurmerk Vechtsportautoriteit, worden door de VA doorverwezen naar het NIVM.

 

Mochten er nog vragen zijn, kijk dan vooral ook even op de website van de NIVM:

 

 

Versoepeling voor sportscholen als aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

geplaatst op 12-05-2021

De sportscholen mogen binnen publiek ontvangen en volwassenen mogen buiten in groepen trainen als het aantal ziekenhuisopnames kom

‘Gemeenten willen ook weten welke sportschool kwaliteit biedt’

geplaatst op 11-05-2021

Magazine Sport & Gemeente besteedde uitgebreid aandacht aan het Keurmerk Vechtsportautoriteit.