Herken en voorkom criminele inmenging in sportorganisaties

Geplaatst op: 28-04-2021

Als sportorganisatie kun je te maken krijgen met criminaliteit. Bijvoorbeeld als een vrijwilliger een greep uit de kas doet. Of een sponsor biedt zwart geld aan. Om criminele inmenging, fraude en corruptie te herkennen en te voorkomen is er een online cursus ontwikkeld. Deze is gratis, duurt een halfuur en na afloop krijg je een certificaat.

Het is belangrijk dat sportorganisaties zich bewust zijn van de risico’s. De integriteit en zelfs het bestaan van de organisatie kunnen op het spel komen te staan. Want elke sportbond, promotor of sportschool kan te maken krijgen met fraude, corruptie en criminele inmenging.

In tijden van crisis neemt het risico op criminele inmenging, fraude en corruptie toe. Wanneer organisaties of individuen financiële problemen hebben, zijn ze hier gevoeliger voor. Dat geldt ook in de coronacrisis.

Om criminele inmenging, fraude en corruptie te herkennen en te voorkomen is er een online cursus ontwikkeld door NOC*NSF, de Taskforce-RIEC-Brabant-Zeeland en de KNVB. Deze e-learning is speciaal bedoeld voor sportbestuurders.

In deze e-learning krijg je concrete handvatten op de volgende punten:

  • Hoe je fraude, corruptie en criminele inmenging kunt voorkomen en aanpakken
  • Wat je kunt doen als je misstanden ziet
  • Waar je kunt aankloppen voor hulp
  • Jouw rol als bestuurder in dit alles

De VA raadt alle sportbestuurders aan deze e-learning te volgen. Het is kosteloos, duurt ongeveer dertig minuten en na afloop krijg je een certificaat.

 

 

 

 

Versoepeling voor sportscholen als aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

geplaatst op 12-05-2021

De sportscholen mogen binnen publiek ontvangen en volwassenen mogen buiten in groepen trainen als het aantal ziekenhuisopnames kom

‘Gemeenten willen ook weten welke sportschool kwaliteit biedt’

geplaatst op 11-05-2021

Magazine Sport & Gemeente besteedde uitgebreid aandacht aan het Keurmerk Vechtsportautoriteit.