Geslaagde eerste opfriscursus scheidsrechters/officials

Op 12 september 2018 vond de eerste opfriscursus voor scheidsrechters en officials voor  kickboksen, thaiboksen en MMA (Mixed Martial Arts) plaats. Vrijwel  alle vechtsportbonden waren met meerdere scheidsrechters en officials vertegenwoordigd. Het doel van deze cursus was om scheidsrechters en officials kennis en ervaring rondom regelgeving en handhaving met elkaar te laten uitwisselen. Met als uiteindelijk doel het nastreven van uniformiteit in regelgeving en werkwijze. Uniformiteit is belangrijk omdat dan scheidsrechters, ringrechters en jury gezag kunnen uitstralen naar de vechtsporters, hun trainers/coaches en het publiek. Dat is goed voor de officials, bond, promotor, vechtsporter en het publiek. En dat draagt op zijn beurt weer bij aan een grotere acceptatie van onze sport.

 

Tijdens de opfriscursus stonden de scheidsrechters en officials  stil bij de verschillende stijlen zoals kickboksen, thai boksen en MMA. Uiteraard werd daarbij onderscheid gemaakt tussen jeugd en volwassenen. Daarnaast is er kennis uitgewisseld over o.a.:

  • Verboden technieken
  • Toegestane technieken
  • Positie van een ringrechter
  • Commando's (van de ringrechter)
  • Presentatie van een jury lid
  • Presentatie/handelen van coaches
  • Sociaal pedagogisch klimaat

Deze bijeenkomst is georganiseerd op initiatief van verschillende ervaren officials van verschillende bonden. Deze officials hebben de bijeenkomst zelf begeleid. De Nederlandse Vechtsportautoriteit steunt dit initiatief en stelde hiervoor faciliteiten beschikbaar. Alle deelnemers aan de cursus hebben een bewijs van deelname vanuit de VA ontvangen. De intentie is er om deze opfriscursus jaarlijks te houden.  

 

Keurmerk vechtsportscholen moet 'cowboys' weren

geplaatst op 05-01-2021

Het platform Sport & Strategie brengt het Keurmerk Vechtsportautoriteit onder de aandacht

Nederland in lockdown: dit betekent het voor de vechtsport

geplaatst op 15-12-2020

De lockdown die door de regering is aangekondigd, leidt tot sluiting van alle sportscholen voor vijf weken.