Geslaagde eerste opfriscursus scheidsrechters/officials

Op 12 september 2018 vond de eerste opfriscursus voor scheidsrechters en officials voor  kickboksen, thaiboksen en MMA (Mixed Martial Arts) plaats. Vrijwel  alle vechtsportbonden waren met meerdere scheidsrechters en officials vertegenwoordigd. Het doel van deze cursus was om scheidsrechters en officials kennis en ervaring rondom regelgeving en handhaving met elkaar te laten uitwisselen. Met als uiteindelijk doel het nastreven van uniformiteit in regelgeving en werkwijze. Uniformiteit is belangrijk omdat dan scheidsrechters, ringrechters en jury gezag kunnen uitstralen naar de vechtsporters, hun trainers/coaches en het publiek. Dat is goed voor de officials, bond, promotor, vechtsporter en het publiek. En dat draagt op zijn beurt weer bij aan een grotere acceptatie van onze sport.

 

Tijdens de opfriscursus stonden de scheidsrechters en officials  stil bij de verschillende stijlen zoals kickboksen, thai boksen en MMA. Uiteraard werd daarbij onderscheid gemaakt tussen jeugd en volwassenen. Daarnaast is er kennis uitgewisseld over o.a.:

  • Verboden technieken
  • Toegestane technieken
  • Positie van een ringrechter
  • Commando's (van de ringrechter)
  • Presentatie van een jury lid
  • Presentatie/handelen van coaches
  • Sociaal pedagogisch klimaat

Deze bijeenkomst is georganiseerd op initiatief van verschillende ervaren officials van verschillende bonden. Deze officials hebben de bijeenkomst zelf begeleid. De Nederlandse Vechtsportautoriteit steunt dit initiatief en stelde hiervoor faciliteiten beschikbaar. Alle deelnemers aan de cursus hebben een bewijs van deelname vanuit de VA ontvangen. De intentie is er om deze opfriscursus jaarlijks te houden.  

 

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.