Geslaagde bijeenkomst 'Vechtsport in jouw gemeente'

6 december 2018 vond de bijeenkomst ‘Vechtsport in jouw gemeente’ plaats. Een netwerkdag voor iedereen die betrokken is bij vechtsport in Nederland. Vanuit de groeiende betrokkenheid voor vechtsport, slaan verschillende organisaties de handen ineen. Onder andere Kenniscentrum Sport, NIVM en de Nederlandse Vechtsportautoriteit willen met betrokkenen uit de vecht- en krachtsport gemeenten inspireren en informeren.

 

Na onderzoek van Kenniscentrum Sport, in samenwerking met Hogescholen en Universiteiten, is de pedagogische waarde van vechtsport voor jongeren onderzocht. In 2017 vond de eerste netwerkdag plaats in Utrecht. Vanuit daar zijn een vijftal vuistregels opgesteld. Vuistregels die de vechtsportsector handvatten biedt voor een veiliger en gezonder vechtsportklimaat.

 

De Nederlandse Vechtsportautoriteit gaf tijdens de bijeenkomst van 6 december een presentatie aan de aanwezigen over de risico’s en preventie met full contact vechtsportevenementen. Per jaar zijn er gemiddeld ruim 200 (full contact) vechtsportevenementen in Nederland. Vroeg of laat krijgen gemeenten met deze evenementen te maken. Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een vechtsportevenement in een gemeente? Wat is een goed beleid? Hoe moeten gemeenten dit aanpakken? Zodoende heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit een handreiking 'gemeentelijk beleid' ontwikkeld. Deze richtlijn heeft tot doel om de kwaliteit van de vechtsportgala’s te vergroten en te waarborgen. Kernbegrippen voor gemeenten en de vechtsportsector zijn hierbij: veiligheid, gezondheid en een goed pedagogisch klimaat.

 

Het was een geanimeerde, betrokken en gezellige dag. De dag voorzag in een grote behoefte en zal zeker een vervolg krijgen.

Vacature communicatiemedewerker Nederlandse Vechtsportautoriteit

Nederlandse Vechtsportautoriteit   De Nederlandse Vechtsportautoriteit (hierna VA) is de landelijke toezichthouder voor ...

Lees meer

Digitaal Fightpassport verplicht!

Vanaf 2019 moet iedereen die in Nederland deelneemt aan wedstrijden voor het kickboksen, thaiboksen of MMA in het bezit zijn va...

Lees meer
Meer nieuws
 • De taken

  De taken

  De Vechtsport Autoriteit heeft een 1) toezichthoudende en een 2) communicatieve functie bij de uitvoering van de maatregelen uit het plan van aanpak:

  Lees meer
 • Over De Vechtsportautoriteit

  Over De Vechtsportautoriteit

  De Vechtsport Autoriteit positioneert zichzelf in de driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

  Lees meer