Geslaagde bijeenkomst 'Vechtsport in jouw gemeente'

geplaatst op: 23-03-2020

Een netwerkdag voor iedereen die betrokken is bij vechtsport in Nederland, dat was de bijeenkomst ‘Vechtsport in jouw gemeente’ van 6 december 2018. Onder andere Kenniscentrum Sport, NIVM en de Nederlandse Vechtsportautoriteit kwamen bijeen om met betrokkenen uit de vecht- en krachtsport bestuurders en ambtenaren uit gemeenten te inspireren en informeren.

Na onderzoek van Kenniscentrum Sport, in samenwerking met Hogescholen en Universiteiten, is de pedagogische waarde van vechtsport voor jongeren onderzocht. In 2017 vond de eerste netwerkdag plaats in Utrecht. Vanuit daar zijn een vijftal vuistregels opgesteld. Vuistregels die de vechtsportsector handvatten biedt voor een veiliger en gezonder vechtsportklimaat.

De Nederlandse Vechtsportautoriteit gaf tijdens de bijeenkomst van 6 december een presentatie aan de aanwezigen over de risico’s en preventie met full contact vechtsportevenementen. Per jaar zijn er gemiddeld ruim 200 vechtsportevenementen in Nederland. Vroeg of laat krijgen gemeenten met deze evenementen te maken. Wat komt er allemaal kijken bij het organiseren van een vechtsportevenement in een gemeente? Wat is een goed beleid? Hoe moeten gemeenten dit aanpakken? Zodoende heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit een Handreiking gemeentelijk beleid ontwikkeld. Deze richtlijn heeft tot doel om de kwaliteit van de vechtsportgala’s te vergroten en te waarborgen. Kernbegrippen voor gemeenten en de vechtsportsector zijn hierbij: veiligheid, gezondheid en een goed pedagogisch klimaat.

Het was een geanimeerde, betrokken en gezellige dag. De dag voorzag in een grote behoefte en zal zeker een vervolg krijgen.

Nieuwe maatregelen ter bestrijding corona raken ook vechtsport

geplaatst op 28-09-2020

In reactie op het opleven van het coronavirus heeft de regering nieuwe maatregelen aangekondigd die ook de vechtsport raken.

Campagne: Blijf je stil of praat je erover?

geplaatst op 18-09-2020

Eén op de acht sporters heeft te maken met seksuele intimidatie of andere vormen van onaanvaardbaar gedrag. Dat kan absoluut niet.