Digitale Fightpassport 2019

Het is zover, het uniforme digitale wedstrijdboekje, één van de hoofdmaatregelen uit het reguleringsplan is ‘startklaar’. Het jaar 2018 was nog een test- en trainingsjaar waarin de bonden kennis hebben gemaakt met het digitale Fightpassport en het systeem daarachter. De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft dankbaar gebruik kunnen maken van deze eerste ervaringen.

De sector is er klaar voor om het uniforme digitale wedstrijdboekje echt in gebruik te nemen. Vanaf januari 2019 zijn alle bonden eraan gehouden om het Fightpassport toe te passen. Het Fightpassport is een digitaal systeem in een online Cloud, dat actief gebruikt gaat worden door de bonden en de ringartsen.

Daarnaast krijgt de vechter zelf ook een inlog in het digitale systeem om zijn actuele status en record te kunnen inzien. In het digitale Fightpassport is uiteraard volledig rekening gehouden met de nieuwe privacywetgeving die per 25 mei 2018 van kracht is.

Samenhangend met het Fightpassport zal er ook één gezamenlijk tuchtrecht gehanteerd gaan worden door alle bonden zodat er ook éénduidigheid komt in de schorsingen. Het Fightpassport zal het makkelijker maken om in te schatten of twee vechters aan elkaar gewaagd zijn en of vechters medisch gezien ‘fit to fight’ zijn. In de huidige situatie is er helaas geen éénduidig overzicht van de actuele status van een vechter. De vechtsportsector onderkent dit probleem al geruime tijd. De meest voorkomende gevolgen hiervan zijn onervaren vechtsporters die uitkomen tegen ervaren vechters, en vechtsporters die in de ring staan terwijl zij niet lang daarvoor knock-out zijn gegaan bij een andere bond.  Met het nieuwe uniforme en algemeen geldende  systeem wordt dit voorkomen. Staat het Fightpassport van de vechtsporter op groen, dan mag hij of zij vechten, staat het Fightpassport  op rood, dan mag de vechter de ring niet in.

LET OP: het digitale Fightpassport fungeert als overkoepelende database en systeem en staat los van het lidmaatschap aan de sportbond

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.

Voortaan eenmalige vechtersbijdrage bij inschrijving Fightpassport

geplaatst op 01-04-2021

Registratie van een nieuwe vechter in het Fightpassport kost voortaan eenmalig tien euro.