Digitale Fightpassport 2019

Het is zover, het uniforme digitale wedstrijdboekje, één van de hoofdmaatregelen uit het reguleringsplan is ‘startklaar’. Het jaar 2018 was nog een test- en trainingsjaar waarin de bonden kennis hebben gemaakt met het digitale Fightpassport en het systeem daarachter. De Nederlandse Vechtsportautoriteit heeft dankbaar gebruik kunnen maken van deze eerste ervaringen.

De sector is er klaar voor om het uniforme digitale wedstrijdboekje echt in gebruik te nemen. Vanaf januari 2019 zijn alle bonden eraan gehouden om het Fightpassport toe te passen. Het Fightpassport is een digitaal systeem in een online Cloud, dat actief gebruikt gaat worden door de bonden en de ringartsen.

Daarnaast krijgt de vechter zelf ook een inlog in het digitale systeem om zijn actuele status en record te kunnen inzien. In het digitale Fightpassport is uiteraard volledig rekening gehouden met de nieuwe privacywetgeving die per 25 mei 2018 van kracht is.

Samenhangend met het Fightpassport zal er ook één gezamenlijk tuchtrecht gehanteerd gaan worden door alle bonden zodat er ook éénduidigheid komt in de schorsingen. Het Fightpassport zal het makkelijker maken om in te schatten of twee vechters aan elkaar gewaagd zijn en of vechters medisch gezien ‘fit to fight’ zijn. In de huidige situatie is er helaas geen éénduidig overzicht van de actuele status van een vechter. De vechtsportsector onderkent dit probleem al geruime tijd. De meest voorkomende gevolgen hiervan zijn onervaren vechtsporters die uitkomen tegen ervaren vechters, en vechtsporters die in de ring staan terwijl zij niet lang daarvoor knock-out zijn gegaan bij een andere bond.  Met het nieuwe uniforme en algemeen geldende  systeem wordt dit voorkomen. Staat het Fightpassport van de vechtsporter op groen, dan mag hij of zij vechten, staat het Fightpassport  op rood, dan mag de vechter de ring niet in.

 

LET OP: het digitale Fightpassport fungeert als overkoepelende database en systeem en staat los van het lidmaatschap aan de sportbond

Eén front om respect voor officials af te dwingen

Vechtsportevenementen vinden doorgaans plaats in een fijne sfeer, maar de VA krijgt te vaak te horen dat mensen die evenementen mogelijk maken, worden uitgescholden of geïntimideerd. De VA wil met de bonden en promotors één front vormen om respect af te dwingen voor deze steunpilaren van onze sport.

Lees meer

VA legt official schorsing op: 6 maanden, 10 weken onvoorwaardelijk

De Vechtsportautoriteit (VA) heeft na een tuchtrechtelijke hoorzitting een schorsing van zes maanden opgelegd aan een official die betrokken was bij een incident op een kickboksevenement . Van deze schorsing is tien weken onvoorwaardelijk.

Lees meer
Meer nieuws
  • Over De Vechtsportautoriteit

    Over De Vechtsportautoriteit

    De Nederlandse Vechtsportautoriteit positioneert zich in een driehoek te midden van full contact vechtsportbonden, de overheid en de sporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk....

    Lees meer