Digitaal Fightpassport verplicht!

Vanaf 2019 moet iedereen die in Nederland deelneemt aan wedstrijden voor het kickboksen, thaiboksen of mma in het bezit zijn van een digitaal Fightpassport. Dit geldt ook voor buitenlandse vechters. Alle bonden zijn vanaf 2019 druk bezig geweest met de registratie van de vechters in het digitale systeem. **UPDATE** In oktober 2019 is de aanmeldingsprocedure veranderd. Na de eerste ervaringen is ervoor gekozen dat vechters voortaan ZICHZELF aanmelden. Dat gebeurt dus niet meer via de bonden.

Inmiddels zijn al ruim 5.600 wedstrijdvechters geregistreerd. Desondanks heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit vernomen dat er nog steeds vechters zijn die zich willens en wetens (nog) niet zijn aangemeld. Het registreren in het digitale Fightpassport is in het belang van een veilige, gezonde en gereguleerde sport en dus in het belang van iedere vechter.

Vanaf heden zal de VA er strenger op gaan toezien dat vechters ook daadwerkelijk staan ingeschreven in het digitale Fightpassport. Sportschoolhouders, trainers en vechters die hier niet aan meewerken, worden buitengesloten van de wedstrijden. Hier zal de VA ook audits op gaan uitvoeren om dit in de praktijk te controleren.

De vechter is verplicht zich tijdens de weging te legitimeren, om de digitale aanmelding fysiek te laten controleren. Iedere vechter die is aangemeld voor het Fightpassport ontvangt automatisch een VA-nummer, dat ook gebruikt wordt als ‘gebruikersnaam’ voor de vechter om in te loggen in het systeem. De vechter moet dit VA-nummer altijd voorhanden hebben. Het nummer moet al bij het opgegeven van een vechter voor een wedstrijd meegestuurd worden.

Een vechter kan zich aanmelden op fightpassport.nl. De VA wil bij deze nogmaals expliciet benadrukken dat de gegevens van de vechter bij de aanmelding correct worden ingevuld, conform de weergave in het legitimatiebewijs van de vechter. De vechter moet, in verband met de privacywetgeving, een EIGEN en persoonlijk e-mailadres invullen. Een algemeen e-mailadres van een sportschool of management volstaat dus niet.

LET OP: het digitale Fightpassport fungeert als overkoepelende database en systeem en staat los van het lidmaatschap aan de sportbond.

 

Versoepeling voor sportscholen als aantal ziekenhuisopnames blijft dalen

geplaatst op 12-05-2021

De sportscholen mogen binnen publiek ontvangen en volwassenen mogen buiten in groepen trainen als het aantal ziekenhuisopnames kom

‘Gemeenten willen ook weten welke sportschool kwaliteit biedt’

geplaatst op 11-05-2021

Magazine Sport & Gemeente besteedde uitgebreid aandacht aan het Keurmerk Vechtsportautoriteit.