De Nederlandse Vechtsportautoriteit bestaat 1 jaar

Na een jaar volwaardig aan de slag te zijn, maakte de Vechtsportautoriteit samen met een delegatie Kamerleden en afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF en de gemeente Amsterdam tijdens GLORY 59 de balans op. De autoriteit – die werd opgericht in reactie op breed geconstateerde misstanden in de vechtsportsector – voerde in een jaar onder meer een richtlijn in om slaan en schoppen naar het hoofd bij minderjarigen te verbieden, en scherpte de eisen qua medische veiligheid en financiële integriteit van vechtsportevenementen aan.

Ook is de Vechtsportautoriteit van start gegaan met het zogenaamde digitale ‘Fightpassport’. Bonden, vechters en de ringartsen kunnen hiervan gebruik maken. Een week na een knock-out weer de ring in bij de andere bond behoort hiermee tot het verleden. Ook kunnen schorsingen van vechters nu blijven staan, wanneer ze van bond wisselen. Daarnaast zorgt een gedetailleerd inzicht in het verleden van vechters voor een betere matchmaking waardoor te grote niveauverschillen voorkomen worden.

Het opzetten van een overkoepelend orgaan dat toezicht houdt op kickboksen, thaiboksen en MMA is een oude wens van verschillende vechtsportcoryfeeën uit het verleden zoals Remy Bonjasky, Ernesto Hoost en Marloes Coenen. Het kwam in een stroomversnelling toen in antwoord op incidenten op kickboksevenementen medio 2010 steeds meer gemeenten de sport de rug toekeerden. Verandering was nodig, de wereld moest professionaliseren en ongewenste figuren eruit werken.

Na een jaar zijn naast de eerder genoemde maatregelen nog meer belangrijke stappen gezet. Zo is een actief team van auditors zo’n 30 keer per jaar op stap om evenementen te bezoeken en te kijken of de strengere regels voor evenementen ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht.

De bereidheid om gezamenlijk te streven naar een nog veiligere, gezondere en gereguleerde vechtsportsector is groot. De sector slaat ook zelf de handen ineen, en zoekt samenwerking, zoals bij het verbeteren van de kwaliteit van de opleidingen. De Vechtsportautoriteit stimuleert dit door zich te laten voeden met commissies van deskundigen uit de sector, en door aansluiting te vinden bij NOC*NSF als geassocieerd lid. Dit moet de komende jaren leiden tot goed opgeleid sportkader, een licentiesysteem voor alle trainers en kaderleden, en kwalitatief sterke sportscholen. Uiteindelijk hebben we hetzelfde doel: een aantrekkelijke, sterke vechtsportsector waar we met plezier sporten en met zijn allen trots op kunnen zijn.

Belangrijke wetswijziging: wat betekent de WBTR voor de vechtsport?

geplaatst op 13-04-2021

De nieuwe Wet bestuur en toezicht rechtspersonen geldt vanaf 1 juli 2021. Dit heeft gevolgen voor verenigingen en stichtingen.

Onderzoek onder vechtsportschoolhouders: laat je horen

geplaatst op 02-04-2021

Het Mulier Instituut onderzoekt de gevolgen van de coronacrisis voor de sport.