Corona-update: meer ruimte buiten, maar sportscholen moeten geduld hebben

Na de herstart van trainingen voor kinderen en jongeren vorige week, gaat de regering ook volwassenen vanaf 11 mei meer ruimte geven om te sporten. Dit maakte premier Rutte bekend tijdens de persconferentie van 6 mei. Helaas is de boodschap voor sportscholen vooral dat zij nog meer geduld moeten opbrengen. Voor hen is 1 september voorlopig de datum, maar de premier wil dat de sector met de overheid bekijkt of dit moment naar voren kan worden gehaald.

De kernaanbevelingen blijven overeind. Hou 1,5 meter afstand en was vaak je handen. ‘Blijf thuis’ wordt echter ‘blijf thuis als je klachten hebt.’ Dit luidt een nieuwe fase in, om iedereen weer ruimte te geven vooruit te kijken en plannen te maken. Maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf, benadrukte premier Rutte. “We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de voorschriften blijft houden.”

De regering presenteerde een spoorboekje, waarin het stapsgewijs terugschakelen aan data werd gekoppeld. Dat zijn echter voorwaardelijke data: per week wordt gekeken of de stappen ook daadwerkelijk kunnen worden gezet. Als het aantal besmettingen duidelijk stijgt, kunnen de maatregelen weer opgeschaald worden.

De belangrijkste maatregelen voor onze sporten:

Vanaf 11 mei mogen volwassenen weer buiten sporten, en onder de bekende voorwaarden: anderhalve meter afstand, geen contact (dus geen sparring, padstraining of wedstrijden) en thuis douchen.

Voor de opening van sportscholen wordt vooralsnog de datum van 1 september genoemd. Daarbij gaf Rutte de voetnoot dat met de sector wordt bekeken of het mogelijk is om dit te vervroegen. Hier gaat de VA zich uiteraard, in overleg met de sportschoolhouders en NOC*NSF, nadrukkelijk voor inzetten. Ook lobbyt de VA actief in Den Haag voor een nieuwe steunronde voor sportondernemers, want de nood is enorm hoog en wij doen er alles aan om de urgentie bij de overheid duidelijk te maken.Voor meer informatie over de nieuwe ontwikkelingen: Rijksoverheid.nl

Ontwikkelingen coronaprotocollen vechtsport

Eindelijk perspectief voor de vechtsportscholen: opening 1 september werd opening 1 juli. Maar dat is niet de enige verandering

Opening sportscholen naar 1 juli: eindelijk weer perspectief

De VA is blij dat de regering heeft geluisterd naar de argumenten om de sportscholen eerder te heropenen.